Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Vennootschapsbelasting

Juni 2020. Over dit onderwerp onder andere:

Nieuw: fiscale coronareserve

Normaal gesproken is achterwaartse verliesverrekening pas mogelijk in de aangifte van het desbetreffende verliesjaar. Veel bedrijven zullen door de coronacrisis over 2020 een fiscaal verlies lijden. Dit verlies kunnen zij echter op zijn vroegst pas verrekenen in 2021, wanneer zij hun aangifte vennootschapsbelasting indienen. En vaak vindt deze aangifte veel later plaats. Het kabinet vindt het ongewenst dat bedrijven zo lang moeten wachten op de verrekening. Daarom mogen vennootschapsbelastingplichtige lichamen in het boekjaar 2019 een fiscale coronareserve opnemen. Het lichaam geeft de dotatie aan de coronareserve in de aangifte vennootschapsbelasting 2019 op in de rubriek overige fiscale reserves. Deze coronareserve valt vervolgens vrij in het boekjaar 2020.

Let op!
Het vormen van een coronareserve is alleen toegestaan als de belastingplichtige verwacht in 2020 een verlies te lijden als gevolg van de coronacrisis. Dit verlies mag niet meer bedragen dan het totaal te verwachten verlies over 2020. Het resultaat over 2019 mag door de dotatie aan te coronareserve evenmin negatief worden.

Geen verrekening dividendbelasting op “uitgeleende” aandelen

Stel dat een bv aan een gelieerde vennootschap voor korte tijd aandelen uitleent. Voordat de dividenduitkering op de aandelen plaatsvindt, vraagt zij de aandelen weer terug. Zo ontvangt de bv het dividend en kan zij de dividendbelasting verrekenen met haar verschuldigde vennootschapsbelasting. Tenminste, als deze opzet slaagt. In een zaak voor Hof Amsterdam mocht de Belastingdienst de verrekening van dividendbelasting weigeren. Het hof geloofde niet dat de bv het desbetreffende dividend had genoten als juridisch eigenaar van de aandelen. Verder was niet aannemelijk dat de bv de uiteindelijk gerechtigde was tot het dividend. Hierbij speelde een rol dat de inlener van de aandelen een sturende invloed had op het steeds aflossen. Deze inlener hield bovendien indirect alle aandelen in de bv. Ten slotte kon de bv geen document overleggen dat haar weergave van de situatie ondersteunde.

Innovatiebox wordt wellicht duurder in 2021

De Staatssecretarissen van Financiën hebben de Eerste Kamer en de Tweede Kamer geïnformeerd over de maatregelen en wetsvoorstellen die zij verwachten op te nemen in het pakket Belastingplan 2021. Tot de maatregelen behoort ook een aanpassing van het effectieve tarief van de innovatiebox. Dit tarief is nu in beginsel 7%, maar zal stijgen naar 9%.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.