Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Eigen woning

Juni 2020. Over dit onderwerp onder andere:

Eigenwoningbezitter mag betalen van rente en aflossing pauzeren

Volgens de normale regels moet de eigenaar van een eigen woning voldoen aan de aflossingseis als hij de woning in box 1 wil houden. Deze eis is versoepeld in een recent besluit van de staatssecretaris van Financiën. Onder voorwaarden is een betalingspauze toegestaan zonder dat de hypotheekrenteaftrek verloren gaat. Om te beginnen moet de eigenaar tussen 12 maart en 30 juni 2020 bij zijn schuldeiser hebben gemeld dat hij (dreigende) betalingsproblemen heeft door de uitbraak van het coronavirus. Beide partijen moeten vervolgens als gevolg hiervan een betaalpauze zijn overeengekomen. Deze betalingspauze gaat uiterlijk in op 1 juli 2020. De schuldeiser moet de betaalpauze ook schriftelijk bevestigen. Ten slotte mag de betaalpauze niet langer duren dan zes maanden. Als de schuldeiser geen aangewezen administratieplichtige is, bijvoorbeeld een ouder, gelden aanvullende voorwaarden.

Let op!
De rente die de eigenwoningbezitter is verschuldigd, maar tijdens de betaalpauze niet betaalt, is alleen onder nadere voorwaarden aftrekbaar over 2020. Deze aftrek is mogelijk als de schuldenaar de rente alsnog (na de betaalpauze) in 2020 betaalt. Is de rente in 2020 verrekend, ter beschikking is gesteld of rentedragend is geworden.

Ook ruime schenkingsvrijstelling bij schenking na betaling

In het geval van een schenking ten behoeve van een eigen woning zal de begunstigde vaak eerst de schenking ontvangen. Vervolgens zal hij met het geschonken bedrag de aankoopprijs van de eigen woning betalen. Het is ook mogelijk dat iemand eerst de aankoopprijs betaalt – dan niet door eerst een lening af te sluiten – en later in het jaar de schenking ontvangt. Deze situatie deed zich voor in een zaak voor Hof Arnhem-Leeuwarden. In deze zaak nam de inspecteur het standpunt in dat in zo’n geval de verruimde schenkvrijstelling niet van toepassing is. Maar het hof komt tot een ander oordeel. Maakt de verkrijger aannemelijk dat hij al bij het voldoen van de uitgaven voor de eigen woning een schenking kon verwachten om die kosten te financieren? Dan geldt de verruimde vrijstelling ook.

Let op!
Verder is vereist dat de verkrijger de schenking daadwerkelijk heeft gebruikt voor de financiering van de eigen woning. De schenker moet bovendien het bedrag hebben geschonken met de bedoeling dat de verkrijger daarmee een eigen woning financiert.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.