Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Familievermogensrecht

Juni 2020. Over dit onderwerp onder andere:

Opschortende voorwaarden houden schenkingen apart

Iemand kan op één dag van dezelfde persoon verschillende schenkingen ontvangen zonder dat hij deze schenkingen bij elkaar moet optellen. Zo ontving een man in een zaak voor Rechtbank Zeeland-West-Brabant in 2013 vijf schenkingen van zijn ouders. Het ging daarbij steeds om een bedrag van € 10.000 die de ouders hun zoon renteloos schuldig bleven. Voor iedere schenking was een andere notariële akte van schenking opgesteld. Vier akten bevatten opschortende voorwaarden. De desbetreffende schenking zou pas plaatsvinden als minstens één ouder nog in leven was op respectievelijk 1 januari 2014, 1 januari 2015, 1 januari 2016 en 1 januari 2017. Verder bevatte iedere schenkingsakte een herroepingsrecht. De rechtbank oordeelde dat de schenkingen samen geen schenking van een lijfrenteovereenkomst vormden. Door de opschortende voorwaarden viel iedere schenking ook in een ander jaar plaats. En dus viel de schenking steeds onder de vrijstelling.

Let op!
Voor de berekening van de verschuldigde schenkbelasting moet men alle schenkingen van dezelfde schenker aan de belastingplichtige over het jaar bij elkaar optellen.

Notaris mag Skype testament opstellen, maar doet dat liever niet

Sinds 24 april 2020 hebben notarissen dankzij een spoedwet de mogelijkheid om tijdelijk via een videoverbinding testamenten te passeren. De tijdelijke spoedwet is tot stand gekomen in samenspraak met de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Vanwege deze noodwet heeft de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat een protocol opgesteld voor notarissen die een testament via videoverbinding moeten passeren. Dit mag enkel in noodgevallen gebeuren, als het echt niet anders kan. Notarissen zijn dan ook terughoudend met het opstellen van zogeheten 'Skype-testamenten'.

Tip!
Het opstellen van een testament via een videoverbinding is bijvoorbeeld mogelijk als iemand in quarantaine zit en op geen enkele wijze persoonlijk voor de notaris kan verschijnen.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.