De diepte in met onze blog-artikelen

Fiscale regels en boekhouding van een bv vs. eenmanszaak

De fiscale regels en het bijhouden van de boekhouding van een bv zijn net even anders dan bij een eenmanszaak. Wij zetten de verschillen voor u op een rij.

Bij de boekhouding van een bv is een balans, jaarrekening en een duidelijke winst- en verliesrekening verplicht. Jaarlijks moet aangifte vennootschapsbelasting worden gedaan en als er dividend wordt uitgekeerd, moet er aangifte dividendbelasting worden gedaan.

Bij een eenmanszaak doet u aangifte inkomstenbelasting als ondernemer en geeft u uw winst uit uw onderneming op. Aandeelhouders van een bv doen elk jaar aangifte inkomstenbelasting net als iedere werknemer in Nederland. U kunt geen aanspraak maken op fiscale voordelen, zoals de starters- en zelfstandigenaftrek. Wanneer u een aanmerkelijk belang hebt (>5% aandelen), is het belangrijk dat box 2 in de aangifte wordt ingevuld.

Als dga bent u medewerker van uw bv en dus is ook een salarisadministratie verplicht. Over het loon dat u uzelf uitkeert, moet u loonheffing inhouden. Periodiek doet u aangifte loonheffing en draagt u de loonheffing af aan de Belastingdienst.

De uitvoering van een salarisadministratie vergt tijd en de voortdurend veranderende wet- en regelgeving maakt het complex. Daarom besteden veel bv’s hun salarisadministratie uit aan een expert.

Veel bv’s besteden ook (een deel van) hun boekhouding uit om zo zeker te zijn dat ze geen financiële voordelen mislopen. Zeker als er een holdingconstructie is opgericht.

De kosten van een bv, zoals administratiekosten en verzekeringen, zijn over het algemeen hoger dan bij een eenmanszaak. Toch hoeven de kosten van de boekhouding van een kleine bv niet heel veel hoger te zijn dan die van een eenmanszaak. Een accountant is namelijk alleen verplicht bij middelgrote en grote bv's, omdat die controleplichtig zijn. Een belastingadviseur of administratiekantoor kan dus prima de boekhouding van een kleine bv doen. Deze is vaak goedkoper dan een accountant.

Twijfelt u over welke rechtsvorm het beste bij u past? Wij helpen u bij het maken van de juiste keuze. Lees er alvast meer over in dit artikel.

Bel ons voor een kennismaking als u benieuwd bent wie wij zijn en hoe wij u van dienst kunnen zijn.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.

Acta Synergia logo

(033) 303 4200
info@actasynergia.nl
Ds. Kuypersstraat 16S Nijkerk