Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

De ondernemer en de DGA

Juni 2020. Over dit onderwerp onder andere:

Samenwerkingsverband moet toch KIA verdelen

De Hoge Raad heeft in een aantal arresten duidelijkheid verschaft over de berekening van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) bij samenwerkingsverbanden. Dat betreft de situatie waarin het totaal aan investeringen tot het maximale vaste bedrag in de tabel leidt. In zo’n geval moeten de vennoten in principe de totale aftrek onderling verdelen. Hoewel de wettekst hierin niet helemaal duidelijk is, sluit deze verdeling het beste aan bij de wetssystematiek. De Hoge Raad verwerpt daarmee de mogelijkheid dat iedere vennoot de maximale KIA kan claimen bij een totaal investeringsbedrag dat valt in de bandbreedte voor dat maximum.

Let op!
Deze zaak was in principe gericht op samenwerkingsverbanden zonder buitenvennootschappelijke investeringen. Een vennoot met buitenvennootschappelijke investeringen moet deze investeringen meenemen in de berekening van zijn investeringsaftrek.

Dga die zekerheid blijft stellen, handelt onzakelijk

Een dga die borg staat voor zijn verlieslijdende bv, loopt al snel het risico dat de Belastingdienst stelt dat deze borgstelling vanuit aandeelhoudersmotieven plaatsvindt. In dat geval kan de dga een eventueel borgstellingsverlies niet aftrekken als negatief resultaat uit overige werkzaamheden. Uit een recente uitspraak van Hof Amsterdam blijkt het te ruim zijn met zekerheid stellen aan de bank ook wijst op aandeelhoudersmotieven. In de desbetreffende zaak had de bank al allerlei zekerheden bedongen. Toch was de dga bereid om borg te staan om zo nog meer zekerheid te stellen. Een onafhankelijke derde zou zoiets niet doen. Of in ieder geval niet tegen een winstonafhankelijke vergoeding, aldus het hof. Daarom was deze borgstelling onzakelijk. Wilt u borg staan voor uw bv, neem dan contact met ons op om te kijken hoe u ver u kunt gaan.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.