Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Loonheffingen en sociale verzekeringen

Juni 2020. Over dit onderwerp onder andere:

Mogelijk ondersteuning voor ontslagen flexwerkers

Het kabinet wil steun bieden aan ontslagen flexwerkers, maar weet nog niet precies hoe. De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Tweede Kamer enkele mogelijkheden voorgelegd. Van die mogelijkheden is maar één technisch uitvoerbare regeling op korte termijn mogelijk. Dat is de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). De TOFA moet in grote lijnen als volgt werken. Wie voor de TOFA in aanmerking wil komen, moet in februari 2020 minstens € 500 euro bruto verdienen. Bovendien moet hij in de maand april ten opzichte van februari minimaal 50% inkomstenverlies lijden. Daarnaast mag zijn inkomen in april niet meer bedragen dan € 600. Ten slotte mag de aanvrager geen aanspraak hebben gemaakt op een andere inkomensvoorziening, zoals bijstand. De minister verwacht dat de TOFA ongeveer € 600 euro bruto per maand zal bedragen.

Let op!
De TOFA zou op zijn vroegst in de tweede helft van juli 2020 kunnen uitkeren. Maar dan moet het UWV wel uiterlijk 28 mei duidelijkheid hebben gekregen over de precieze regeling.

Geen arbeidskorting over ABP-pensioen

In een zaak voor Hof Den Bosch had een man het standpunt ingenomen dat de uitkering die hij ontving van Stichting Pensioenfonds ABP behoorde tot de grondslag van zijn arbeidskorting. Het zou hierbij namelijk gaan om uitgesteld loon uit tegenwoordige arbeid. De man motiveerde deze stelling door te wijzen op het volgende. Ook na zijn functionele leeftijdsontslag bleef de pensioenopbouw doorlopen. Maar deze omstandigheid maakt van de ABP-uitkering nog geen loon uit tegenwoordige dienstbetrekking, aldus het hof. Het recht op de ABP-uitkering was ontstaan uit de vroegere dienstbetrekking van de man. En dus mag men daarover geen arbeidskorting verrekenen.

Let op!
In 2020 bedraagt de arbeidskorting maximaal € 3.819. Voor zover een arbeidsinkomen meer dan € 34.954 bedraagt, daalt het de arbeidskorting met 6% van die overschrijding.

Verlenging van grensarbeidersovereenkomst Nederland – België

Op grond van het belastingverdrag tussen Nederland en België mag uitsluitend het woonland het loon van een werknemer belasten als wordt voldaan aan de zogeheten 183-dagentoets. Een van de voorwaarden is dat de werknemer hoogstens 183 dagen in de werkstaat heeft gewerkt. Veel grensarbeiders kunnen door de coronacrisis maar 183 dagen of minder in het buitenland werken. Voor hen dreigt het heffingsrecht te verschuiven van de werkstaat naar de woonstaat. Op 30 april 2020 hebben Nederland en België een overeenkomst gesloten om die verschuiving te voorkomen. Onder voorwaarden wordt de grensarbeider geacht voldoende dagen in de werkstaat te werken. Deze overeenkomst wordt met een maand verlengd. De fiscale autoriteiten kunnen deze overeenkomst vanaf 31 mei 2020 steeds verlengen tot en met het einde van de volgende kalendermaand. Inmiddels is bekend dat de overeenkomt in ieder geval wordt verlengd tot en met 30 juni 2020.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.