Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

BTW

Juni 2020. Over dit onderwerp onder andere:

Mondkapjes vallen tijdelijk onder 0% btw-tarief

Tot 25 mei 2020 vielen mondkapjes onder het normale btw-tarief van 21%. Vanaf 25 mei geldt echter een speciaal btw-tarief van 0% voor de levering van mondkapjes. Dit tarief geldt voor alle typen mondkapjes (zowel medisch als niet-medisch) en voor alle verkopen. In tegenstelling tot bij een btw-vrijstelling blijft het recht van de ondernemer op vooraftrek intact bij het 0%-tarief. Het 0%-tarief zal tot in ieder geval 1 september 2020 gelden.

Tip!
Per 1 juni is het verplicht een mondkapje te dragen in openbaar vervoer. Dit mag een niet-medisch mondkapje zijn. Als gevolg van deze verplichting behoren de kosten van een mondkapje tot de werkelijke kosten van het openbaar vervoer. Voor dit soort kosten geldt een gerichte vrijstelling. Daardoor kunnen werkgevers de kosten van mondkapjes onbelast vergoeden aan werknemers die recht hebben op een onbelaste vergoeding voor reizen met openbaar vervoer.

Overname inventaris van debiteur telt als betaling voor btw

Stel, een exploitant van vastgoed verhuurt een onroerende zaak aan een huurder. Daarbij komen de partijen overeen dat zij opteren voor belaste verhuur. De verkoper behoudt dan in beginsel zijn recht op aftrek voorbelasting. Als de huurder zijn huur niet meer kan betalen, kan de verhuurder de niet-ontvangen btw terugvragen van de Belastingdienst. Neemt de verhuurder de inventaris van de huurder over en verrekent hij de waarde daarvan met de huurschuld? Dan heeft de debiteur in natura betaald. De btw over het in natura betaalde deel is niet terug te vragen van de fiscus.

Privégebruik woning onbelast ondanks onterechte etikettering

Het komt in de praktijk voor dat twee echtgenoten een woning laten bouwen voor eigen gebruik, maar toestaan dat hun onderneming de woning ook gebruikt. De echtgenoten drijven deze onderneming dan bijvoorbeeld via een vof, die een deel van de woning gebruikt. Stel nu dat de vennoten de woning voor de omzetbelasting tot hun ondernemingsvermogen willen rekenen. Dit kan bijvoorbeeld omdat zij hopen (een deel van) de voorbelasting af te kunnen trekken. Maar volgens Rechtbank Noord-Nederland is dat niet mogelijk. Heeft echter de Belastingdienst de aftrek van voorbelasting toch geaccepteerd en is naheffing niet meer mogelijk? Dan boffen de vennoten. De Belastingdienst mag van de rechtbank namelijk het privégebruik van de woning niet aanmerken als een btw-belaste dienst. Zelfs niet als de vennoten alle voorbelasting ten onrechte hebben afgetrokken. De woning had immers nooit tot het btw-ondernemingsvermogen mogen behoren.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.