Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Familievermogensrecht

Februari 2019. Over dit onderwerp onder andere:

Huwelijkse voorwaarden hebben effect op btw-aftrek

Als een btw-ondernemer samen met zijn echtgenoot een pand koopt, heeft het gekozen huwelijksgoederenregime invloed op de mogelijkheid van aftrek van voorbelasting. Als het pand behoort tot de gemeenschap van goederen, mag de ondernemer in eerste instantie de btw volledig aftrekken. Volledige aftrek is niet toegestaan als het echtpaar op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd. In dat geval mag de btw-ondernemer alleen dat deel van de btw aftrekken dat correspondeert met zijn aandeel in het pand. Normaal gesproken komt dat neer op 50% van de btw.

Weduwnaar moet aangeven dat aandelenpakket in gemeenschap valt

Stel, een echtpaar is getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Tot de gemeenschap behoort een aandelenpakket dat een aanmerkelijk belang vormt. Als in deze situatie een van de echtgenoten komt te overlijden, moet de ander in de inkomstenbelastingaangifte van de overleden echtgenoot opnemen dat het aandelenpakket in de huwelijksgemeenschap viel. Hij mag niet van de inspecteur verwachten dat zelf meteen uit de aangifte te herleiden. Vermeldt de overgebleven echtgenoot niet dat de aandelen in de huwelijksgemeenschap vielen, dan riskeert hij een navorderingsaanslag.

Let op!
Als een huwelijk door echtscheiding eindigt, hoeven de ex-echtgenoten geen inkomstenbelasting te betalen vanwege de overgang van een aanmerkelijkbelangpakket. Daarbij gelden wel de voorwaarden dat de verkrijger binnenlands belastingplichtig is en de verkregen aandelen niet behoren tot zijn onderneming of overige werkzaamheden.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.