Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Eigen woning

Februari 2019. Over dit onderwerp onder andere:

Voorgeschoten kosten eigen woning vallen ook onder vrijstelling

Ouders kunnen hun kinderen een fors bedrag (maximaal € 102.010 in 2019) schenken om te besteden aan een eigen woning, zonder dat hun kinderen daarover schenkbelasting moeten betalen. Vaak zal de schenking plaatsvinden voordat de kinderen bijvoorbeeld onderhoudskosten voor de eigen woning maken. Maar het is ook toegestaan als de kinderen eerst de onderhoudskosten betalen en later in hetzelfde jaar de schenking ontvangen. Het is wel van belang dat de kinderen kunnen aantonen dat hun ouders de schenking hebben uitbetaald. Daarnaast moeten de kinderen kunnen bewijzen dat zij de onderhoudskosten hebben betaald.

Woning is fiscaal voordelig cadeau voor 40ste verjaardag

De schenkbelasting kent een bijzondere verhoogde vrijstelling van € 102.010 (bedrag 2019) voor schenkingen ten behoeve van een eigen woning. Daarbij moet het gaan om een schenking van een ouder aan een kind. Het desbetreffende kind moet tussen de achttien en veertig jaar oud zijn. De staatssecretaris van Financiën heeft onlangs in een geactualiseerd besluit goedgekeurd dat de schenking plaatsvindt op de dag waarop het kind veertig wordt. Op die dag kan de jarige dus nog de bijzondere verhoogde vrijstelling toepassen!

Tip!
Bent u zelf veertig jaar of ouder, maar is uw partner nog geen veertig? Ook dan mag u gebruik maken van de bijzondere verhoogde schenkingsvrijstelling.

Houd moment en doel van aangaan lening bij

Als u rente over een lening wilt aftrekken als eigenwoningrente, moet u aannemelijk kunnen maken dat u deze lening heeft gebruikt ten behoeve van uw eigen woning. Daarbij kan het onder meer gaan om de aankoop of de verbouwing van uw eigen woning. Bent u enkele jaren na de aankoop en/of de verbouwing de lening aangegaan? Dan is het nog maar de vraag of de Belastingdienst gelooft of voldoende verband bestaat tussen de verbouwing en de lening. In deze situatie kunt u proberen voor de belastingrechter uw gelijk te behalen. Succes is echter niet gegarandeerd. Zo vond Hof Arnhem-Leeuwarden in een recente zaak niet aannemelijk dat leningen in 2009 en 2010 waren aangegaan ten behoeve van een woning die rond 2006 was verkocht en verbouwd.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.