Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

BTW

Februari 2019. Over dit onderwerp onder andere:

Ondernemer hoeft soms maar 6% btw achteraf te betalen

Per 1 januari 2019 is het verlaagde btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Toch is het mogelijk dat op betalingen na deze datum het lage tarief van toepassing is. Het 6% is namelijk nog steeds van toepassing op betalingen achteraf door ondernemers vanwege een factuur die vóór 1 januari 2019 is verstuurd. Als de factuur is verstuurd na 1 januari 2019, bedraagt het verlaagde tarief in principe 9%. Is de ondernemer niet verplicht een factuur uit te reiken, dan is het moment van levering of dienstverlening bepalend of het tarief 6% of 9% is. Bij een levering of dienst die plaatsvond vóór 1 januari 2019 is het lage tarief nog 6%.

Nieuwe btw-regels bij uitgifte van vouchers

Het uitgeven van vouchers, zegel en waardebonnen heeft bijzondere gevolgen voor de btw. Sinds 1 januari 2019 gelden vernieuwde regels. De Belastingdienst maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen vouchers voor enkelvoudig (één soort prestatie) en meervoudig gebruik (combinatie van prestaties). Een overdracht van een voucher voor enkelvoudig gebruik kwalificeert als de levering van het goed of de verrichting van de dienst waarop de voucher betrekking heeft. Maar de overdracht van vouchers voor meervoudig gebruik (bijvoorbeeld een diner en een wijntje erbij) is niet onderworpen aan btw.

Let op!
Brengt u bijkomende kosten, zoals verzend-, administratie en verpakkingskosten, in rekening aan de afnemer van de voucher voor meervoudig gebruik? Bedenk dan dat deze kosten niet opgaan in een handeling die is belast met btw. Deze kosten zijn daarom zelfstandig belast met btw.

Holding mag maar deel btw op algemene kosten aftrekken

Als een holding btw-belaste managementdiensten verricht terwijl haar omzet uit het verstrekken van leningen een veel groter deel van de totale omzet vormt, mag zij de btw op de algemene kosten niet volledig aftrekken. Zij moet de aftrekbare voorbelasting berekenen door de totale in rekening gebrachte btw te vermenigvuldigen met de omzet van de managementdiensten gedeeld door de totale omzet. Deze methode is ook verplicht als de holding stelt dat het verstrekken van leningen slechts een zeer beperkt gebruik van de algemene middelen inhoudt.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.