Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

De ondernemer en de DGA

Februari 2019. Over dit onderwerp onder andere:

Dga mag profiteren van afgeblazen bedrijfsplan

Als een dga een perceel van zijn eigen B.V. koopt tegen een prijs die onder de kostprijs ligt, is de kans groot dat de Belastingdienst zal stellen dat sprake is van een verkapte winstuitdeling. Toch zijn er situaties waarin zulke transacties zakelijk zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als de B.V. het perceel in eerste instantie heeft gekocht voor bedrijfsplannen, die pas later niet doorgingen.

Tip!
Tenzij sprake is van een omkering van de bewijslast, luidt de regel dat wie stelt, zijn stelling moet bewijzen. Vraag daarom de inspecteur zijn stelling te motiveren.

Zelfs zonder eigen declaratierecht ondernemerschap mogelijk

Een natuurlijk persoon kan deelnemen aan een samenwerkingsverband zonder eigen declaratierecht te hebben. In zulke situaties wil de inspecteur nogal eens concluderen dat deze participant geen fiscaal ondernemer kan zijn. Een arrest van de Hoge Raad maakt duidelijk dat deze constatering soms voorbarig is. Loopt de participant bijvoorbeeld risico, omdat hij niets krijgt betaald als hij geen te declareren werkzaamheden verricht? Dit wijst op ondernemerschap.

Twijfel over nut van middelingsregeling

Het kabinet laat onderzoeken of de middelingsregeling moet blijven bestaan. Het lijkt er namelijk op dat de regeling niet zo vaak wordt benut. Zo’n 85% van de belastingplichtigen die recht hebben op een middelingsteruggave, maakt er geen gebruik van. Jaarlijks maken ongeveer 50.000 belastingplichtigen, waaronder 21.000 ondernemers, wel gebruik van de middelingsregeling. De mogelijke afschaffing van de middelingsregeling in de toekomst neemt niet weg dat de Belastingdienst begin 2019 een applicatie wil introduceren. Deze applicatie moet de uitvoering van de regeling vereenvoudigen.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.