Nieuws juni 2022

Auto

In een procedure voor Hof Den Bosch over de BPM stelde een bv dat zij de herleidingsmethode mocht toepassen. Maar het hof heeft geoordeeld dat deze methode in strijd is met het wettelijke systeem. Onder het wettelijk systeem berekent men de waardedaling voor de BPM voor een in te voeren gebruikte auto met behulp van de handelsinkoopwaarde van referentieauto’s. De herrekende bruto BPM van referentieauto’s speelt in deze berekening geen enkele rol. De bv eiste ook dat zij de BPM van de auto waarvoor de kentekenlijst was ingediend, op het laagste bedrag mocht bepalen. Ook dit standpunt haalde het niet. De in het kentekenregister genoteerde bruto BPM is namelijk niet altijd de daadwerkelijk betaalde BPM. Bij ingevoerde oudere auto’s is het een rekenkundig herleid bedrag.

Het kabinet had voor subsidies voor particuliere kopers van nieuwe elektrische auto’s in 2022 bijna vijf keer zo veel geld uitgetrokken als in 2021. Daarnaast is het subsidiebedrag per auto gedaald. Daardoor konden veel meer particulieren met subsidie overstappen naar een elektrische auto. In totaal zijn er ruim 21.000 nieuwe elektrische auto’s met subsidie aangeschaft in 2022. Op 30 mei 2022 is het subsidiebudget in 2022 voor de Subsidieregeling voor Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) overtekend. Er is dus voor meer geld aangevraagd dan dat er dit jaar beschikbaar is. Wie een nieuwe elektrische personenauto wil kiezen en een beroep wil doen op de regeling, moet dus wachten tot begin 2023.

Tip!
In 2023 komt weer een nieuw subsidiebudget beschikbaar. Het budget voor nieuwe elektrische personenauto’s bedraagt voor 2023 € 2.950 per auto en in totaal € 67 miljoen. Alleen overeenkomsten die zijn afgesloten vanaf 1 januari 2023 of later kunnen in aanmerking komen voor de regeling in 2023.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.

Acta Synergia logo

(033) 303 4200
info@actasynergia.nl
Ds. Kuypersstraat 16S Nijkerk