Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

De ondernemer en de DGA

Juni 2021. Over dit onderwerp onder andere:

Fiscus moet werkzaamheden dga bewijzen

Als een dga niet zijn aangifte inkomstenbelasting correct indient maar in beroep gaat tegen de aanslag die de inspecteur oplegt, geldt een omkering van de bewijslast. Maar ook dan moet de fiscus een redelijke schatting hebben gemaakt. Dat betekent dat de inspecteur aannemelijk moet maken dat een dga voor al zijn bv’s werkzaamheden heeft verricht, als dat het uitgangspunt was bij de berekening van het gebruikelijk loon. Is een aandeelhouder geen bestuurder van een bv? En is de inschrijving van deze bv bij de Kamer van Koophandel doorgehaald? Dan is niet aannemelijk dat de aandeelhouder werkzaamheden voor deze bv heeft verricht.

Te herinvesteren stakingswinst meteen in conserverende aanslag

Staakt een IB-ondernemer zijn onderneming en behaalt hij daarbij stakingswinst die is toe te rekenen aan bedrijfsmiddelen en/of de herinvesteringsreserve (HIR)? Dan kan hij de Belastingdienst verzoeken om een deel van de stakingswinst aan te merken als te conserveren inkomen. Het betreft het deel waarvan aannemelijk is dat de ondernemer het tijdig gebruikt voor vervangende investeringen in een nieuwe onderneming. Tijdig gebruik van de stakingswinst voor vervangende investeringen wil zeggen in het jaar van staking of binnen twaalf maanden na de staking. Voor Rechtbank Noord-Nederland nam de inspecteur het standpunt in dat hij eerst een gewone aanslag moet opleggen en daarna een conserverende aanslag. De rechtbank oordeelt dat de wet daartoe niet verplicht. In beginsel moet de Belastingdienst meteen een conserverende aanslag opleggen. Is door tijdsverloop een conserverende aanslag niet meer toegestaan, dan kan de fiscus dat niet compenseren met een gewone aanslag.

Grens excessief lenen gaat voor partners samen gelden

Met het wetsvoorstel Wet excessief lenen bij eigen vennootschap wil de staatssecretaris van Financiën het lenen van grote bedragen bij de eigen bv ontmoedigen. De grens zal bij € 5 ton komen te liggen. In een nota van wijziging maakt de staatssecretaris duidelijk dat de grens geldt voor de dga (of een andere verbonden persoon) en zijn partner samen. Daarnaast voorziet de nota van wijziging ook bij verplaatsing van de werkelijke leiding van de vennootschap uit Nederland in maatregelen om economische dubbele heffing te voorkomen.

Let op!
De maatregelen in het wetsvoorstel hebben geen gevolgen voor conserverende aanslagen waarop specifiek overgangsrecht met betrekking tot de invordering van toepassing is.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.