Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Eigen woning

Juni 2021. Over dit onderwerp onder andere:

Fout eigenwoningforfait blijft als juiste forfait hoger is

Sommige belastingplichtigen hebben de eigendom van meer dan een woning, terwijl maar een van die woningen kwalificeert als een eigen woning. In zulke gevallen komt het voor dat de Belastingdienst per abuis het eigenwoningforfait toepast van de woning die niet de eigen woning is. Hof Den Haag meent dat het in zulke gevallen niet per definitie nodig is om het eigenwoningforfait te vernietigen. Is het eigenwoningforfait van de juiste woning hoger en doet de inspecteur een beroep op interne compensatie? Dan kan het onjuiste eigenwoningforfait eventueel in stand blijven. De aanslag is dan immers niet op een te hoog bedrag vastgesteld.

Tip!
Onder voorwaarden kan een woning die te koop staat of voor de bewoning in aanbouw is tijdelijk kwalificeren als een tweede eigen woning. Het eigenwoningforfait voor zo’n tweede eigen woning bedraagt nihil.

Woning verkocht aan eigen stichting: inbreng in APV

Stel dat een natuurlijk persoon zijn eigen woning verkoopt aan een stichting. Deze stichting heeft hij zelf opgericht. De stichting heeft als statutair doel het behartigen van de financiële belangen van de verkoper of, na zijn overlijden, van zijn overlevende broers of zussen. Vervolgens huurt de verkoper de woning terug van de stichting. In zo’n situatie is volgens rechtbank Den Haag sprake van een afgezonderd particulier vermogen. Het gevolg is dat de Belastingdienst de woning nog steeds fiscaal toerekent aan de verkoper.

Let op!
Ook in het geval van tijdelijke verhuur van zo’n ingebrachte woning blijft sprake van een eigen woning. Daardoor kan de Belastingdienst de verhuurregeling toepassen. In dat geval is 70% van de ontvangen huur belast in box 1.

IMF bekritiseert Nederlandse hypotheekrenteaftrek

Het Internationaal Monetair Fonds IMF stelt in een rapport dat de manier waarop in Nederland vermogen wordt belast, leidt tot een te grote ongelijkheid. Volgens het IMF hanteert Nederland een unieke belastingheffing over bezit via de drie belastingboxen. Vooral de belastingheffing op de eigen woning is volgens het IMF te ruimhartig. Aangezien de heffing over de eigen woning plaatsvindt op basis van een percentage van de WOZ-waarde, worden huizenbezitters nauwelijks belast. Het IMF is evenmin voorstander van de hypotheekrenteaftrek. Dat leidt ertoe dat mensen een zo hoog mogelijke hypotheek zullen nemen. Daardoor zullen ze vaker meer bieden op een woning dan de vraagprijs. Zulke omstandigheden drijven de prijzen op. Het IMF bepleit in het rapport een aantal hervormingen. Een daarvan is het verplaatsen van de eigen woning van box 1 (inkomen uit werk en woning) naar box 3 (sparen en beleggen). Daarmee zouden de belastingvoordelen voor huizenbezitters verdwijnen.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.