Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

BTW

Juni 2021. Over dit onderwerp onder andere:

Dienst voor gelieerd lichaam kan btw-belast zijn

Voordat sprake kan zijn van een btw-belaste prestatie, moet sprake zijn van een handeling in het economische verkeer. De omstandigheid dat een handeling plaatsvindt ten behoeve van een gelieerd lichaam sluit deelname aan het economische verkeer niet uit. Tot dit oordeel komt rechtbank Zeeland-West-Brabant. Voor de aanwezigheid van een economische activiteit moet om te beginnen het karakter van de werkzaamheid duurzaam zijn. Vervolgens dient de activiteit onder bezwarende titel plaats te vinden. Daartoe moet tussen de dienst en de ontvangen tegenprestatie een rechtstreeks verband bestaan. Zo’n verband bestaat volgens de rechtbank alleen als tussen de dienstverlener en de afnemer een rechtsbetrekking bestaat. Daarbij vindt over en weer een uitwisseling van prestaties plaats. Bovendien moet de vergoeding de werkelijke tegenwaarde vormen voor de verleende dienst. Of de vergoeding hoger of lager is dan de kostprijs, maakt de rechtbank niet uit.

Let op!
Prestaties tussen gelieerde personen vormen geen economische prestatie als sprake is van een fiscale eenheid voor de omzetbelasting.

Spelen met tenaamstelling geen garantie aftrek voorbelasting

Als een particulier btw krijgt gefactureerd over de kosten van de nieuwbouw van een eigen woning, heeft hij in principe geen recht op aftrek voorbelasting. In een zaak voor hof Arnhem-Leeuwarden meende een particulier daar iets op te hebben gevonden. Hij had namelijk de facturen op naam van zijn bv laten stellen. Maar deze opzet faalde jammerlijk. Het hof zag niet in hoe de bv de woning zou kunnen gebruiken voor haar eigen economische prestaties. De werkruimte in de woning was alleen te bereiken via privévertrekken. De werkruimte was dan ook niet zelfstandig of praktisch afsplitsbaar. Verder had de dga de grond, inventaris en opstal tot zijn privévermogen gerekend. De bv was daarmee evenmin gerechtigd tot opbrengsten uit de woning. Al met al voldoende redenen voor het hof om de aftrek van voorbelasting te weigeren.

Nieuwe OSS-systeem staat niet open voor FE btw

Per 1 juli 2021 zal het éénloketsysteem One Shop Stop (OSS) het systeem van de Mini One Shop STOP (MOSS) vervangen. De MOSS accepteert ook een fiscale eenheid (FE) voor de omzetbelasting. Maar inschrijving en deelname aan OSS vindt plaats op het niveau van de werkmaatschappij. Voor een FE moet registratie in de OSS plaatsvinden met het btw-identificatienummer van de werkmaatschappij die de leveringen verricht. Zijn er meerdere onderdelen binnen de FE die goederen leveren? Dan moeten deze afzonderlijk worden geregistreerd. De fiscus past het huidige registratieformulier aan. De Belastingdienst zet een al geregistreerde FE automatisch over.

Let op!
In principe is de toepassing van de fiscale eenheid voor de omzetbelasting niet optioneel. Als de inspecteur constateert dat verschillende ondernemers in financieel, organisatorisch en economisch opzicht een eenheid vormen, zal hij hen als een FE voor de btw moeten aanmerken.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.