Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Loonheffingen en sociale verzekeringen

Juni 2021. Over dit onderwerp onder andere:

BIK met terugwerkende kracht ingetrokken

Om de coronacrisis te bestrijden heeft de regering per 1 januari 2021 een nieuwe regeling ingevoerd, de baangerelateerde investeringskorting (BIK). De BIK was een afdrachtvermindering van de loonbelasting. De BIK zou 3,9% van de investeringen bedragen voor zover de werkgever voor maximaal € 5 miljoen per kalenderjaar in nieuwe bedrijfsmiddelen investeerde. Voor zover de investeringen het bedrag van € 5 miljoen overschreden, zou de BIK 1,8% bedragen. Uit een informeel overleg met de Europese Commissie blijkt echter dat de kans bestaat dat de BIK ongeoorloofde staatssteun is. Daarom wordt de BIK-regeling met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 ingetrokken. Ter compensatie van het verlies van de BIK stelt het kabinet voor om de AWf-premie voor werkgevers in 2021 te verlagen. Deze verlaging gaat wellicht in per 1 augustus 2021.

Handreiking verwerking vakantiebijslag

De Belastingdienst heeft een handreiking gepubliceerd over de verwerking van uit te betalen vakantiebijslag in de aangifte loonheffingen. Er is pas sprake van vakantiebijslag als de werkgever dit periodiek voor de werknemer reserveert. Zo bouwt hij dus vakantiebijslag op. De werkgever dient het bedrag van de daadwerkelijk uitbetaalde vakantiebijslag aan te geven in de rubriek ‘Vakantiebijslag’. Het bedrag dat hij per aangiftetijdvak aan vakantiebijslag heeft gereserveerd, vermeldt hij in de rubriek ‘Opgebouwde recht vakantiebijslag’. Als de werkgever de rubriek ‘Vakantiebijslag’ invult, moet hij ook de rubriek ‘Opgebouwde recht vakantiebijslag’ invullen. Dat kan in het aangiftetijdvak waarin hij de vakantiebijslag uitbetaalt en in de voorgaande tijdvakken. Is de werknemer verzekerd voor de werknemersverzekeringen? Dan is de uitbetaalde vakantiebijslag loon voor de werknemersverzekeringen (loon SV) en moet de werkgever ook deze rubriek invullen.

Let op!
Vermeldt de werkgever in elk aangiftetijdvak de vakantiebijslag of de aanspraak daarop in het loon SV? En is geen sprake van een reservering? In dat geval moet de werkgever ‘0’ aangeven in de rubriek ‘Vakantiebijslag’ en in de rubriek ‘Opgebouwde recht vakantiebijslag’.

Fiscus actualiseert handreiking ‘Bijtelling fiets van de zaak’

Mag een werknemer de fiets van de zaak gebruiken voor woon-werkverkeer? Dan gaat de Belastingdienst ervan uit dat de fiets ook voor privégebruik ter beschikking staat. Voor dit privégebruik dient de werkgever per kalenderjaar een bedrag bij het loon te tellen. Deze bijtelling bedraagt 7% van de waarde van de fiets. De standpunten van de Belastingdienst over de grondslagbepaling zijn te vinden in de geactualiseerde handreiking ‘Bijtelling fiets van de zaak’. De handleiding vermeldt dat de consumentenadviesprijs inclusief omzetbelasting de grondslag van het forfait vormt. Als de oorspronkelijke prijs niet is te achterhalen, mag de werkgever uitgaan van de consumentenadviesprijs van de meest vergelijkbare fiets. De vergoeding of verstrekking van accessoires die verband houden met de ter beschikking gestelde fiets is geen loon, maar een vergoeding voor intermediaire kosten. Deze vergoeding staat los van de bijtelling. Hetzelfde geldt ook voor een vergoeding of verstrekking van een fietsverzekering. De terbeschikkingstelling van een regenpak aan de werknemer is wel loon van de werknemer.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.