Administratieve verplichtingen
Een per PostNL verstuurd beroepschrift is niet per definitie te laat als het na het verstrijken van de wettelijke beroepstermijn bij de belastingrechter binnenkomt. Is het beroepschrift niet later dan een week na het einde van de beroepstermijn bij de belastingrechter binnengekomen? En staat op de envelop met het beroepschrift alleen de eigen poststempel van de indiener van het beroepschrift, maar niet de poststempel van PostNL of enig andere postbezorger? Dan is de zogeheten tweedagenregel van toepassing. Deze regel houdt in dat in beginsel een beroepschrift tijdig op de post is gedaan als het op de eerste of tweede werkdag na het einde van de beroepstermijn is ontvangen.
Voor buitenlandse belastingplichtigen geldt ook een informatieverplichting. Op de belastingplichtige rust immers een zekere inspanningsverplichting om de gevraagde informatie te verkrijgen. Dat geldt ook als de Belastingdienst de desbetreffende informatie eventueel op een andere wijze kan verkrijgen of als het voldoen aan het informatieverzoek de belastingplichtige tijd en geld kost. Dit is alleen anders als het handelen van de fiscus strijdig is met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.
De Belastingdienst past de Leidraad Toezicht Grote Ondernemingen periodiek aan op basis van nieuwe ontwikkelingen in het toezicht en op basis van inzichten en ervaringen uit de praktijk van klanten en adviseurs. In september 2023 is de leidraad opnieuw herzien en aangevuld met Good Practices Fiscale Beheersing. Bij de doorontwikkeling van het horizontaal toezicht heeft de Belastingdienst gemerkt dat veel (grote) ondernemingen zich afvragen wanneer de inrichting van de fiscale beheersing (d.w.z. het tax control framework) ‘goed genoeg’ is. Om dit duidelijker te maken, verzamelde de Belastingdienst/Grote ondernemingen samen met externe deskundigen een aantal praktijkvoorbeelden van organisaties waar (onderdelen van) de fiscale beheersing zijn uitgewerkt. In deze voorbeelden reflecteert de Belastingdienst ook op de gevolgen voor het toezicht.
Let op!
Een organisatie valt in de categorie Groot als één vennootschap in de entiteit in twee opeenvolgende jaren voldoet aan twee van de volgende drie criteria. Deze criteria zijn het hebben van meer dan € 20 miljoen aan activa (1), meer dan 250 medewerkers (2) en een omzet van meer dan € 40 miljoen (3). Organisaties die in de Top 100 profit of de Top 30 publiek vallen, behoren echter tot een eigen categorie.