Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

De ondernemer en de DGA

December 2023. Over dit onderwerp onder andere:

Verlaging van grens excessief lenen

Als een dga excessief leent van zijn eigen bv, kan de Belastingdienst het excessieve deel aanmerken als een fictieve dividenduitkering. De toets om te bepalen of een dga in een kalenderjaar excessief heeft geleend van zijn bv, vindt plaats aan het einde van dat kalenderjaar. Tot 1 januari 2024 is een lening tot € 700.000 niet excessief. Wanneer eenmaal bij een dga een fictief dividend in aanmerking is genomen, stijgt de grens voor excessief lenen met dat bedrag. Op 26 oktober 2023 heeft de Tweede Kamer een amendement aangenomen waarmee deze grens per 1 januari 2024 wordt verlaagd naar € 500.000.

Tip!
Als de bv bij wijze van dividenduitkering de schuld van de dga aan de bv kwijtscheldt, hoeft de dga voor deze schuld geen forfaitair dividend op grond van de regeling voor excessief lenen bij de eigen bv in aanmerking te nemen. Een bv mag alleen maar dividend uitkeren voor zover haar eigen vermogen meer bedraagt dan de wettelijke reserves. Bovendien moet de bv na het uitkeren van het dividend in staat zijn haar betalingsverplichtingen te voldoen. Ten slotte kan een dividenduitkering gevolgen hebben voor box 3!

Fiscus mag loon van in veel branches werkende dga controleren

De belastingrechter kan besluiten om een opgelegde aanslag te vernietigen als de fiscus de belastingplichtige heeft geregistreerd in de Fraude Signalering Voorziening (FSV). Dit zal het geval zijn als de FSV-registratie heeft plaatsgevonden op grond van een risicoselectie die een schending van het discriminatieverbod omvat. In een zaak voor hof Den Haag had de Belastingdienst een man geregistreerd in de FSV omdat hij een administratiekantoor in de vorm van een eenmanszaak dreef. Daarnaast was hij dga van verschillende vennootschappen met bedrijfsactiviteiten in verschillende branches. Het hof ziet in deze omstandigheid een toegestane grond voor de fiscus om het gebruikelijk loon van de dga nader te controleren.

Let op!
Een risicoselectie op basis van (dubbele) nationaliteit, etniciteit, levensbeschouwing en dergelijke persoonsgegevens is wel een verboden vorm van discriminatie.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.