Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

BTW

December 2023. Over dit onderwerp onder andere:

Eigen bijdrage niet meer aftrekbaar voor BUA-toets

De beperking van btw-aftrek op grond van het Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting 1968 (BUA) blijft achterwege voor zover de totale waarde van de relatiegeschenken of andere giften aan dezelfde zakenrelatie of het totaal aan personeelsverstrekkingen aan dezelfde werknemer in het boekjaar niet meer bedraagt dan € 227. Volgens de website van de Belastingdienst mag men het bedrag van een te betalen eigen bijdrage voor personeelsverstrekkingen, relatiegeschenken of andere giften aftrekken van het totaal van de uitgaven dat men toetst aan het drempelbedrag. Deze aftrek van de eigen bijdrage is echter niet voorzien in het BUA. De uitleg op de website van de Belastingdienst wordt om die reden beëindigd met ingang van 1 januari 2024.

Let op!
Als de btw-ondernemer in verband met een prestatie aan een zakenrelatie of werknemer een btw-belaste vergoeding ontvangt, is de voorbelasting op die prestatie gewoon aftrekbaar.

Kennisgroep geeft toelichting op samenloopvrijstelling

Stel, een onroerendezaakrechtspersoon (OZR) heeft een beperkt recht dat voor bepaalde tijd is gevestigd op een onroerende zaak die nog niet is gebruikt als bedrijfsmiddel. De bezwaarde onroerende zaak bevindt zich dus in de bouw- of handelsfase. Omdat hier sprake is van een aandelentransactie is er enkel een koopsom voor de aandelen en ontbreekt een btw-vergoeding voor het beperkte recht. Volgens de Kennisgroep overdrachtsbelasting is de samenloopvrijstelling hier niet van toepassing. De verkrijger van de aandelen is dan overdrachtsbelasting verschuldigd als zijn belang een bepaalde omvang heeft. Hierbij maakt het niet uit of rechtsgeldig is geopteerd voor belaste verhuur. Heeft het beperkte recht uitsluitend betrekking op blijvend geïnstalleerde werktuigen en machines, parkeerruimte voor voertuigen, lig- en bergplaatsen voor vaartuigen of safeloketten? En was ter zake van de (rechtstreekse) vestiging van het beperkte recht van rechtswege btw verschuldigd? Dan kan de samenloopvrijstelling eventueel aan de orde zijn. Als een beperkt recht is gevestigd voor onbepaalde tijd, hangt het van de omstandigheden af of de samenloopvrijstelling geldt.

Let op!
Een lichaam is een OZR als zijn bezittingen op het moment van verkrijging van de aandelen in dat lichaam of daarvóór voor meer dan 50% bestaan of hebben bestaan uit onroerende zaken. Tegelijkertijd moet minstens 30% van de bezittingen bestaan uit Nederlandse onroerende zaken. Bovendien moet het lichaam de onroerende zaken voor minstens 70% aanhouden ten behoeve van het verhandelen of exploiteren van vastgoed.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.