Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

De ondernemer en de DGA

Augustus 2018. Over dit onderwerp onder andere:

Ondernemerschap zonder investering en met maar één opdrachtgever

Vaak merkt de Belastingdienst een opdrachtnemer niet aan als fiscaal ondernemer als hij in een jaar maar één opdrachtgever heeft, geen investeringen doet en evenmin debiteurenrisico loopt. Maar Hof Den Haag heeft onlangs geoordeeld dat deze omstandigheden niet doorslaggevend zijn als u een zelfstandig beroep uitoefent. In de zaak voor het hof ging het bijvoorbeeld om een paprikadraaier. Zijn investeringen waren beperkt tot het aanschaffen van een mobiele telefoon, computer, werkkleding, schoenen en een mes. Verder werkte hij soms bijna een jaar op locatie bij dezelfde opdrachtgever. De man liep ook geen debiteurenrisico. Maar het hof oordeelt dat dit niet van belang is: het gaat er niet om of de arbeidskracht feitelijk een debiteurenrisico loopt, maar of een eventueel risico voor zijn rekening komt. Dit was hier het geval. Daarnaast werkte de paprikadraaier zelfstandig, omdat hij zelf zijn werktijden kon inrichten en in geval van ziekte of vakantie zich kon laten vervangen. En hij liep het risico van aansprakelijkstelling bij schade of wanprestatie. Bovendien streefde de man naar het verkrijgen van verschillende opdrachten. Al met al voldoende redenen voor het hof om de man als fiscaal ondernemer te bestempelen.

Let op als uw woning bij staking naar privé gaat

Als u uw woning op de zaak (eenmanszaak, vof, maatschap) hebt gezet maar uw onderneming gaat staken, zal deze woning moeten overgaan naar uw privévermogen. De Belastingdienst wil dan inkomstenbelasting heffen over het verschil tussen de waarde in het economische verkeer en de fiscale boekwaarde van uw woning. De inspecteur moet daarbij rekening houden met het feit dat u uw woning bewoont. De kans is groot dat u en de inspecteur het niet meteen eens zijn over de mate waarin de bewoning de waarde van uw woning drukt. Natuurlijk kunt u een beroepsprocedure starten, maar u kunt in plaats daarvan ook besluiten om tot een compromis met de inspecteur te komen. Onder voorwaarden doet de Belastingdienst een compromisaanbod van 85% van de waarde in het economische verkeer in onbewoonde staat. Tot 20 juni 2018 was dit nog 80% van de waarde in het economische verkeer. U krijgt het compromisaanbod alleen als de woning is bestemd voor duurzame zelfbewoning. Daarnaast moet u verplicht zijn om uw woning te laten overgaan naar uw privévermogen. Deze overgang moet minimaal drie jaren plaatsvinden na het kalenderjaar waarin u de woning op de zaak hebt gezet. Is uw woning destijds overgegaan van uw privévermogen naar uw ondernemingsvermogen? Dan mag u geen lager percentage toepassen dan het percentage dat u hanteerde bij de eerdere overgang.

€ 200 miljoen voor lastenverlichting van het MKB

De ministerraad heeft ingestemd met het actieplan voor het midden- en kleinbedrijf, het MKB-Actieplan. Het kabinet stelt tot en met 2021 hiervoor € 200 miljoen beschikbaar. Geplande fiscale maatregelen zijn het verlagen van de vennootschapsbelastingtarieven. Deze tariefsverlaging zal deels worden gefinancierd door een verbreding van de heffingsgrondslag. Ook wil het kabinet de belastingdruk van de loon- en inkomstenbelasting verlagen, zodat arbeid goedkoper wordt. Verder is de Belastingdienst gestart met een pilot voor de automatisch ingevulde winstaangifte. Maar u kunt ook enkele lastenverzwaringen verwachten, zoals wijzigingen in de energiebelasting.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.