Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Vennootschapsbelasting

Augustus 2018. Over dit onderwerp onder andere:

Geen aftrek voor verlies op schuldig gebleven verkoopprijs certificaten

Soms verkoopt een holding aandelen of certificaten in een deelneming en blijft de koper de koopsom schuldig. In dat geval wordt de koopprijs omzet in een vordering op de koper. De holding kan dan als vergoeding voor de uitgestelde betaling verlangen dat de koper later ontvangen dividend van de deelneming doorbetaalt aan de holding. Deze doorbetalingsverplichting zal vaak gedurende een bepaalde periode bestaan. Do holding zal het bedrag wat dan nog van haar vordering resteert, moeten kwijtschelden. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat een dergelijk verlies op de vordering op de koper niet aftrekbaar is. De vordering hangt daarvoor te veel samen met de verkoop van de deelneming. En dus is de deelnemingsvrijstelling van toepassing.

Analyseer transactie tussen gelieerde partijen

De staatssecretaris van Financiën heeft een besluit over verrekenprijzen tussen gelieerde lichamen (transfer pricing) vervangen door een vernieuwde versie. Volgens het besluit kan men de prijs van een bepaalde transactie tussen gelieerde partijen vaststellen nadat de transactie als zodanig is gekarakteriseerd. Daartoe moet een analyse plaatsvinden van de economisch relevante kenmerken van de transactie. Deze kenmerken bestaan uit de contractuele voorwaarden, de uitgeoefende functies en de kenmerken van overgedragen goederen of verleende diensten. Ook de economische omstandigheden van de partijen en/of de markten waarin zij opereren en de bedrijfsstrategie die zij nastreven zijn relevante kenmerken. Daarnaast bevat het vernieuwde besluit verduidelijkingen van de toepassing van het zogeheten arm’s-lengthbeginsel. Deze wijzigingen gelden volgens de staatssecretaris ook voor jaren waarin deze wijzigingen nog niet waren gepubliceerd. Wilt u weten of het nieuwe besluit nog bijzondere gevolgen voor u heeft, maak dan een afspraak met ons om dit voor u uit te zoeken.

Overdracht met verlies aan dochtervennootschap kan zakelijk zijn

Als een B.V. een bedrijfspand overdraagt aan een dochtermaatschappij, moet dit voor de fiscale winstbepaling gebeuren tegen een zakelijke prijs. De inspecteur heeft nog weleens de neiging om te concluderen dat de prijs onzakelijk laag is als de moedermaatschappij een verlies lijdt. Dit hoeft echter helemaal niet het geval te zijn. Het is immers mogelijk dat een onafhankelijke derde evenmin een prijs wil betalen die winst oplevert voor de moedermaatschappij. Ook Rechtbank Noord-Nederland komt tot dit oordeel. De rechtbank kan zich voorstellen dat bij een overdracht tussen gelieerde partijen de verantwoording van winsten en verliezen met betrekking tot het bedrijfspand anders plaatsvindt dan zonder die transactie zou zijn gebeurd. Maar zo’n enkele omstandigheid is nog geen reden om de transactie fiscaal te negeren.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.