Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

BTW

Augustus 2018. Over dit onderwerp onder andere:

Laag BTW-tarief in 2019 van 6% naar 9%

Het Belastingpakket 2019 zal een wetsvoorstel bevatten om het lage btw-tarief per 1 januari 2019 te verhogen van 6 naar 9%. Het verlaagde btw-tarief is in Nederland onder andere van toepassing op eten en drinken, boeken, diensten van schoenmakers en kappers en het schilderen en stukadoren van woningen. De tariefsverhoging zal gelden voor alle leveringen die plaatsvinden op of na 1 januari 2019. De staatssecretaris heeft echter aangekondigd dat de Belastingdienst niet moeilijk zal doen over vooruitbetalingen in 2018 voor leveringen en diensten die plaatsvinden in 2019. Hiervoor mag u in zo’n geval 6% btw berekenen zonder dat u achteraf nog eens 3% moet bijbetalen. Toch is het wel zo veilig om tijdig voorbereidingen te treffen, zoals het veranderen van uw prijzen in offertes, uw administratie en uw kassa’s.

Tip!
Het kabinet wil ondernemers niet belasten met extra administratieve lasten in verband met de geplande verhoging. Daarom zal de fiscus niet gaan naheffen op prestaties die zullen plaatsvinden in 2019 maar al zijn betaald in 2018. Tijdig factureren kan dus in dit geval een extra voordeel opleveren.

Btw-aftrek vereist op zijn minst concreet voornemen

Als u investeringen doet om zo btw-belaste prestaties te kunnen verrichten, die uiteindelijk niet doorgaan, kunt u onder voorwaarden toch btw-aftrek claimen. U moet dan wel voor de beoogde, maar niet tot stand gekomen handelingen btw-ondernemer zijn. Tussen de aanschaf van de goederen en diensten en de te verrichten btw-belaste prestaties moet een direct verband staan. En ten slotte moet u uw voornemen tot het verrichten van belaste handelingen aannemelijk maken. Dit moet gebeuren aan de hand van objectieve gegevens. Bijvoorbeeld overeenkomsten waarin staat vermeld welke prestaties u gaat verrichten, wie de beoogde afnemer is en wat de vergoeding zal zijn. Kunt u geen concreet voornemen aannemelijk maken, dan zal de fiscus u de btw-aftrek ontzeggen. Neem dus contact met ons op zodra u plannen hebt voor het starten van een nieuwe btw-belaste activiteit waarvoor investeringen nodig zijn.

Koper van onderneming is niet gebonden aan afspraken van verkoper met fiscus

De overdracht van een onderneming is een vorm van een overdracht van een algemeenheid van goederen. Bij een overgang van een algemeenheid van goederen treedt de overnemer fiscaalrechtelijk in de plaats van de overdrager. Maar dat in de plaats treden gaat niet zover dat de overnemende partij ook is gebonden aan de afspraken die de overdrager had gemaakt met de Belastingdienst. De Hoge Raad heeft dit onlangs geoordeeld in een zaak waarin de overdragende B.V. met de fiscus was overeengekomen dat elke etage van haar kantoorgebouw als afzonderlijke onroerende zaak kwalificeerde. De vennootschap die het pand overnam, was niet gebonden aan deze afspraken.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.