Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

BTW

Februari 2023. Over dit onderwerp onder andere:

Hoge Raad licht samenloop marge- en veilingregeling toe

Stel dat een veilinghouder via zijn veiling goederen verkoopt die afkomstig zijn van particulieren. De veilinghouder vraagt daarvoor een commissie van de verkoper, terwijl de koper opgeld betaalt. Volgens de fiscus en de Hoge Raad moet de veilinghouder over deze commissie btw afdragen. De Hoge Raad bepaalt dat men de aankoopprijs voor de margeregeling moet verminderen met de in rekening gebrachte commissie door de veilinghouder.
Voor de opbrengst moet de hamerprijs worden vermeerderd met het door de koper betaalde opgeld.

Geen btw over verkapte dividenduitkering

Neemt een dga een auto van zijn bv over voor een te lage waarde? Dan is sprake van een verkapte winstuitdeling. Maar volgens rechtbank Zeeland-West-Brabant behoort die verkapte winstuitdeling niet tot de maatstaf van heffing voor de omzetbelasting. De rechtbank oordeelt dat sprake is van een levering onder bezwarende titel. Er bestaat immers een rechtstreeks verband tussen de levering van de auto en de ontvangen tegenprestatie. De dga betaalt de vergoeding uitsluitend voor levering van de auto. De besparing van omzetbelasting door de lage vergoeding is onvoldoende om te concluderen tot misbruik van recht. In de Nederlandse wetgeving ontbreekt namelijk een bepaling die de vergoeding in gelieerde verhoudingen corrigeert naar de normale waarde.

Tip!
De verkapte dividenduitkering behoort evenmin tot de vergoeding voor de omzetbelasting. Uit rechtspraak van Hof van Justitie van de EU volgt namelijk dat bij dividend geen rechtstreeks verband bestaat tussen de prestatie en het dividend dat nodig is om dividend als tegenprestatie aan te merken.

Lage btw-tarief voor parkeren bij meerdaags evenement

De terbeschikkingstelling van parkeerplaatsen vormt voor de omzetbelasting een zelfstandige prestatie. Is sprake van een meerdaags evenement? Dan kan het bieden van parkeerplaatsen onder voorwaarden onder het lage tarief vallen. Dat is het geval als de aanbieder van de parkeerplaatsen een beroep kan doen op een goedkeurende regeling. Daarbij gaat het om de regeling voor exploitanten van kamp-, hotel-, pension- en vakantiebestedingsbedrijven. Deze exploitanten mogen het verlaagde tarief toepassen op het geven van gelegenheid tot het plaatsen van een auto aan kampeerders en personen die voor een korte periode verblijf houden.

Tip!
De exploitant van het evenement is in beginsel vergelijkbaar met de exploitanten die de goedkeuring mogen benutten als hij concurreert met andere aanbieders van kampeergelegenheid. Ook helpt het als het runnen van de campings een wezenlijk en onmisbaar deel is van het organiseren van het evenement.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.