Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

BTW

Augustus 2023. Over dit onderwerp onder andere:

Gedeeltelijk bebouwd perceel kan bouwterrein zijn

Onder normale omstandigheden is de levering van een onroerende zaak vrijgesteld van omzetbelasting. De levering van een bouwterrein is hierop een uitzondering. Er is sprake van een bouwterrein als uit een beoordeling van alle omstandigheden blijkt dat op de datum van de levering het betrokken terrein daadwerkelijk is bestemd om te worden bebouwd. Is al een klein deel van een perceel bebouwd? En is deze bebouwing ondergeschikt aan het onbebouwde deel? Dan kan volgens rechtbank Gelderland sprake zijn van een bouwterrein.

Tip!
Overigens oordeelde de rechtbank ook dat het standpunt dat een perceel met gebouwen geen bouwterrein is, wel pleitbaar is. Daarom heeft de Belastingdienst in deze zaak geen verzuimboete mogen opleggen.

Ontvangen van goed, herverpakken en doorsturen is levering

Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft uitspraak moeten doen of in de volgende zaak voor wat betreft de omzetbelasting sprake was van een goederenlevering of het verlenen van een dienst. De afnemers bestellen via een website van een ondernemer voor een bepaalde prijs een parfum. De ondernemer gaat met behulp van software op zoek naar de goedkoopste aanbieder van de parfum. Vervolgens bestelt de ondernemer de parfum van de goedkoopste aanbieder en laat deze leveren op haar adres. De ondernemer verpakt hierna de parfum in een doos en verzendt deze naar de afnemer. Door het laten afleveren van de parfum op het adres van de ondernemer en het opnieuw verpakken, heeft volgens de rechtbank de ondernemer de macht om als eigenaar over het goed (de parfum) te beschikken. Er is sprake van levering van een goed en daardoor kan geen sprake zijn van het verrichten van een dienst.

Let op!
De plaats van dienst aan een particulier is in beginsel de zetel van de bedrijfsuitoefening van de dienstverlener. Een levering in het kader van de afstandsverkopenregeling binnen de EU vindt plaats in het land van bestemming.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.