Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Administratieve verplichtingen

Augustus 2023. Over dit onderwerp onder andere:

EC neemt Europese Duurzaamheidsrapportage Standaarden aan

De Europese Commissie heeft op 31 juli 2023 de Europese Duurzaamheidsrapportage Standaarden (ESRS) aangenomen voor gebruik door alle bedrijven die onderworpen zijn aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De standaarden dekken het volledige spectrum van milieu-, sociale en bestuurlijke vraagstukken. Hieronder vallen klimaatverandering, biodiversiteit en mensenrechten. Ze bieden investeerders informatie om de duurzaamheidsimpact van de bedrijven waarin ze investeren te begrijpen. Ze houden ook rekening met discussies met de International Sustainability Standards Board (ISSB) en het Global Reporting Initiative (GRI) om een zeer hoge mate van interoperabiliteit tussen EU en wereldwijde standaarden te verzekeren en dubbele rapportage door bedrijven te voorkomen. De rapportagevereisten zullen in de loop van de tijd gefaseerd worden ingevoerd voor verschillende bedrijven. De details volgen spoedig.

15 november jl: Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie

Per 15 november 2023 treedt de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie in werking. Met deze wet wordt het (voormalig) bestuur verplicht om een aantal financiële stukken openbaar te maken en eventuele schuldeisers hiervan schriftelijk op de hoogte te brengen. Daarnaast wordt het Openbaar Ministerie in staat gesteld een bestuursverbod te implementeren op het (voormalig) bestuur en de ontbinding zonder baten mee te laten tellen in de beoordeling van recidive. Ook krijgen schuldeisers een inzagerecht in de bewaarde administratie van de ontbonden rechtspersoon als het bestuur de verantwoordingsverplichting niet is nagekomen.

Geen immateriële schadevergoeding bij kansloze procedure

Volgens gerechtshof Amsterdam bestaat geen recht op een immateriële schadevergoeding bij overschrijding van de redelijke termijn in de bezwaar- en beroepsfase bij een volstrekt kansloze procedure. De reden voor toekenning van zo’n vergoeding ligt in de spanning en frustratie die een belastingplichtige ondervindt door het geschil over de belastingheffing. Die spanning en frustratie gaan over als het geschil over de belastingheffing wegvalt. Met de doelstellingen van het stelsel is niet te verenigen dat een schadevergoeding is verschuldigd wanneer een geschil in de hoofdzaak slechts wordt voorgewend. Dan is er reden om af te wijken van de veronderstelling dat bedoelde spanning en frustratie bestaat bij overschrijding van de redelijke termijn. Een procedure is bijvoorbeeld kansloos als de belanghebbende standpunten inneemt die overduidelijk ondeugdelijk zijn.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.