Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Familievermogensrecht

Oktober 2018. Over dit onderwerp onder andere:

Aansprakelijkheid van erfgenamen wordt uitgebreid

De Overige Fiscale maatregelen 2019 bevatten een maatregel die de fiscus meer mogelijkheden geeft om erfgenamen aansprakelijk te stellen voor onbetaalde erfbelasting. Komen pas na het overlijden van de erflater naheffings- en navorderingsaanslagen en aansprakelijkheidsschulden op? Dan zijn erfgenamen zonder deze maatregel tot maximaal het bedrag van hun erfenis aansprakelijk te stellen. De Belastingdienst mist daardoor soms verhaalsmogelijkheden omdat mensen hun vermogen vlak voor hun overlijden wegschenken. De erfgenaam heeft dan immers geen of slechts een kleine erfenis ontvangen. De nieuwe maatregel breidt de aansprakelijkheid uit met het bedrag van schenkingen die kort (tot 180 dagen) voor het overlijden van de erflater zijn ontvangen. Deze uitbreiding van de aansprakelijkheid geldt niet voor schenkingen die zijn vrijgesteld van schenkbelasting.

Let op!
Als deze maatregel wordt aangenomen, gaat zij met terugwerkende kracht in. Namelijk al vanaf 18 september 2018 (15.15 uur).

Samenlevingscontract toch echt nodig voor partnervrijstelling

In een zaak voor Hof Den Bosch wilde een vrouw de partnervrijstelling in de erfbelasting toepassen. Zij had samen met de erflater gewoond en ze hadden een gemeenschappelijk graf geregeld. De vrouw stond echter op het moment van het overlijden van de erflater in 2014 niet ingeschreven op zijn adres in de basisregistratie personen. Vanaf 1 januari 2010 kwalificeerde zij daardoor niet meer als partner van de erflater. Volgens de vrouw had de wetgever overgangsrecht moeten treffen. Dit had hij nagelaten, zodat de vrouw vond dat de rechter dit gebrek moest herstellen. Het hof ziet echter geen reden om af te wijken van de onmiddellijke intreding van de wetswijziging. De vrouw is evenmin zo hard getroffen door de wetgeving, dat geen sprake meer is van ‘fair balance’. Het hof verklaart daarom het beroep van de vrouw ongegrond.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.