Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Eigen woning

Maart 2021. Over dit onderwerp onder andere:

Verklaring voor laag tarief/vrijstelling OVB beschikbaar

In verband met de wijzigingen in de overdrachtsbelasting (OVB) heeft de Belastingdienst twee verklaringen over de OVB beschikbaar gesteld. Het betreft de verklaringen ‘overdrachtsbelasting startersvrijstelling’ en ‘overdrachtsbelasting laag tarief’. Met de ‘verklaring overdrachtsbelasting laag tarief’ kan de verkrijger van een onroerende zaak de toepassing van het lage tarief (2%) van de OVB bij de aankoop van een eigen woning aanvragen. De aankoop van een woning die voor de koper geen eigen woning is, valt sinds 1 januari 2021 onder het normale tarief van 8%. Wil iemand in aanmerking komen voor toepassing van de startersvrijstelling van de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning? Dan moet hij gebruikmaken van de ‘verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling’.

Let op!
Voor de startersvrijstelling is de waarde van de woning tot 1 april 2021 niet van belang. Na 1 april 2021 is de startersvrijstelling alleen van toepassing als de waarde van de woning niet meer bedraagt dan € 400.000.

Schuren en stallen tellen na bedrijfsstaking als woning

Bij de verkrijging van een woon-bedrijfspand met bijbehorende gebouwen moet de verkrijger nagaan wat op dat moment de bestemming van die onroerende zaak is. Is de onderneming ruim voor het overdrachtsmoment gestaakt? En hebben de gebouwen alleen nog maar een woonbestemming? Dan tellen de gebouwen voor wat betreft de overdrachtsbelasting in principe als een woning. Dat is althans de strekking van een uitspraak van Rechtbank Gelderland. Deze rechtbank stelt dat stallen en schuren die bij een woonboerderij horen naar hun aard ook als woning kunnen dienen. Bijvoorbeeld als opslag- en hobbyruimte. Overigens was hier van belang dat de schuren en stallen kwalificeerden als aanhorigheden.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.