Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Vennootschapsbelasting

Juni 2018. Over dit onderwerp onder andere:

Geplande overgangsmaatregel voor geplande spoedmaatregel FE Vpb

Naar aanleiding van een arrest van het Hof van Justitie van de EU gaat de staatssecretaris van Financiën het regime van de fiscale eenheid sterk versoberen. In principe zullen deze maatregelen terugwerken tot 25 oktober 2017. De staatssecretaris van Financiën erkent dat de maatregelen tamelijk hard zijn en zal een overgangsregeling treffen. Onder voorwaarden zal de aftrekbeperking van de rente op schulden aan verbonden personen of lichamen geen effect hebben. Deze regeling zal gelden voor schulden die al bestaan op 25 oktober 2017, 11.00 uur. Bovendien moet de schuld verband houden met een besmette rechtshandeling die is verricht vóór 25 oktober 2017, 11.00 uur. De overgangsregeling zal in het geheel niet gelden als het bedrag van de renten op al die schulden tezamen per twaalf maanden € 100.000 te boven gaat.

Let op!
De overgangsmaatregel vindt evenmin toepassing als de inspecteur aannemelijk maakt dat de schuld of de besmette rechtshandeling heeft plaatsgevonden uit overwegingen die voor minder dan 50% zakelijk zijn.

Inhoud memo’s dividendbelasting

De minister-president heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarbij heeft hij ook diverse memo’s verstrekt over de afschaffing van de dividendbelasting. Uit de memo’s blijkt dat verschillende ambtenaren van het ministerie van Financiën tegen het integraal afschaffen van de dividendbelasting zijn. Zij menen dat deze maatregel vooral ten goede komt aan buitenlandse belastingdiensten. Nederlandse belastingplichtigen kunnen de dividendbelasting in principe verrekenen met hun inkomsten- of vennootschapsbelasting. Over de invloed van de afschaffing op het Nederlands vestigingsklimaat zijn de ambtenaren verdeeld. Sommigen menen dat de afschaffing van de dividendbelasting Nederland aantrekkelijker maakt, anderen denken dat niets uitmaakt.

Verband interne en externe lening moet voldoende duidelijk zijn

De rente op schulden aan gelieerde lichamen kan in aftrek zijn beperkt als de lening is gebruikt voor zogeheten besmette transacties. Deze renteaftrekbeperking blijft onder meer achterwege als de schuldenaar aannemelijk maakt dat hij feitelijk de rente is verschuldigd aan een derde partij. Dit is echter lastig aannemelijk te maken als een externe lening ontbreekt die duidelijk verband houdt (parallellie toont) met de interne lening. Een interne en externe lening vertonen bijvoorbeeld parallellie als zij dezelfde omvang (hoofdsom), looptijd, aflossingsschema en rentevergoeding kennen. Bovendien moet men de omvang en het aangaan van de leningen in onderlinge samenhang beoordelen.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.