Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Familievermogensrecht

Juni 2018. Over dit onderwerp onder andere:

Inkeer kan fiscus 20 jaar tijd geven om schenkbelasting na te vorderen

Stel dat jaren geleden een schenking heeft plaatsgevonden waarvoor de betrokken partijen geen aangifte schenkbelasting of schenkingsrecht (voorloper van de schenkbelasting) hebben gedaan. In dat geval gaan de aanslagtermijn en de navorderingstermijn in op de dag na de dag waarop de akte van het overlijden van de schenker of de begiftigde is ingeschreven. Dus zolang beiden nog leven, kan de inspecteur hen een aanslag opleggen. Dit blijkt ook uit een recente zaak voor Hof Den Haag. Het hof oordeelde dat de inspecteur mocht heffen over een schenking die een vrouw in 1991 had ontvangen van haar ouders. Zij en haar ouders hadden in 2013 een beroep gedaan op de inkeerregeling omdat zij buitenlands vermogen hadden verzwegen. Maar de Belastingdienst ontdekte niet veel later ook dat een deel van het verzwegen vermogen afkomstig was uit een niet-opgegeven schenking. Aangezien de vrouw en haar ouders nog in leven waren, was de navorderingstermijn niet verlopen. Dat inmiddels meer dan twintig jaren waren verstreken, deed daar niets aan af!

Let op!
Het is ook mogelijk dat de begunstigde wel aangifte schenkbelasting doet, maar daarmee te laat is. Deze situatie doet zich voor als meer dan vier maanden zijn verstreken na het einde van het kalenderjaar waarin de schenking heeft plaatsgevonden. In dat geval beginnen de aanslagtermijn en de navorderingstermijn te lopen na de dag na de aangifte. Als zowel de begunstigde als de schenker een rechtspersoon is, vervalt de (navorderings)aanslagtermijn na twintig jaar na de schenking.

Na herroeping schenking nieuw beroep op verhoogde vrijstelling mogelijk

Een schenker kan zijn schenking herroepen als hij dit expliciet heeft laten opnemen in de akte van schenking. De begunstigde moet dan het geschonken bedrag terugstorten. De vraag komt dan op wat de gevolgen zijn als de begunstigde bij het ontvangen van de later herroepen schenking een beroep heeft gedaan op een eenmalige verhoogde vrijstelling van schenkbelasting. Strikt genomen gaat deze vrijstelling verloren door herroeping, omdat herroeping geen terugwerkende kracht heeft. De staatssecretaris van Financiën staat echter een nieuw beroep op de eenmalige verhoogde vrijstelling toch toe als de schenker later opnieuw een schenking doet. Maar de fiscus zal een hernieuwd beroep op de eenmalig verhoogde vrijstelling weigeren als de herroeping voor meer dan 50% is ingegeven door fiscale motieven. Bij fiscale motieven kunt u denken aan het alsnog in aanmerking proberen te komen voor een eenmalig verhoogde vrijstelling of voor een hogere vrijstelling.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.