Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

De ondernemer en de DGA

Juni 2018. Over dit onderwerp onder andere:

Pas in 2019 invoering UBO-register

Aanvankelijk zou in de eerste helft van 2018 een wetsvoorstel tot het vormen van een register van uiteindelijk belanghebbenden (ultimate beneficial owners of UBO’s) van vennootschappen en andere juridische entiteiten worden ingediend. Ook de Kamer van Koophandel is met een UBO-register bezig. Maar inmiddels heeft de Europese Commissie een wijzigingsrichtlijn opgesteld. Deze wijzigingsrichtlijn verplicht onder meer een deel van de UBO-informatie openbaar te maken. Hierdoor moet het wetgevingstraject voor de totstandkoming van het UBO-register worden aangepast. De wijzigingsrichtlijn voorziet echter in een verlenging van de implementatietermijn voor dit onderdeel tot 18 maanden na inwerkingtreding van de wijzigingsrichtlijn. Het kabinet krijgt dus meer tijd om het UBO-register in te voeren. De minister van Financiën verwacht dat begin 2019 het voorstel valt in te dienen bij de Kamer.

Ontstaan ab te voorkomen door overdracht aan kinderen

Een aandeelhouder kan voorkomen dat hij een aanmerkelijk belang krijgt in een vennootschap door zijn (certificaten in) aandelen tijdig over te dragen aan zijn (minderjarige) kinderen. Eventueel kan hij daarbij gebruik maken van (door)certificering. Zo participeerde een man via een door hem opgerichte en bestuurde stichting in de dochtermaatschappij van zijn werkgever. De stichting bezat certificaten van aandelen (cva’s) in die B.V. De stichting deed aan doorcertificering. De man wist het zo te regelen dat zowel hij als zijn kinderen certificaten ontvingen. Op die manier voorkwam de man dat hij een aanmerkelijk belang in de B.V. kreeg. Zelf motiveerde hij zijn gebruik van de stichting om zo te verhullen dat zijn kinderen certificaten van aandelen hielden in de B.V. De Belastingdienst zag in deze gang van zaken een verboden constructie. Maar Hof Arnhem-Leeuwarden heeft geoordeeld dat de wetgever deze mogelijkheid van zulke situaties nadrukkelijk heeft aanvaard. Ook in deze situatie moet de fiscus uitgaan van wat civielrechtelijk is overeengekomen.

Let op!
Het ontstaan van een aanmerkelijk belang valt niet te voorkomen door aandelen over te dragen aan de fiscale partner. Bij de toets of iemand een aanmerkelijk belang houdt van minstens 5% in een vennootschap kijkt men immers naar de aandelen die de belastingplichtige zelf en samen met deze partner houdt. Ook mogen de kinderen geen ab verkrijgen, anders vormen de aandelen die achterblijven bij de ouder door de meetrekregeling ook een ab.

Bond voor belastingbetalers bestrijdt box 3-heffing over 2017

De Bond voor Belastingbetalers roept belastingplichtigen op in bezwaar te gaan tegen de forfaitaire rendementsheffing van box 3 over 2017. De Bond meende al dat de berekening van de belasting vóór 1 januari 2017 in strijd was met het recht op ongestoord genot van eigendom. De regeling is inmiddels aangepast, maar blijft van forfaitaire aard. De Bond voor Belastingbetalers wil het kabinet aansporen om belasting over het reële rendement van het vermogen te heffen. Neem contact met ons op als u wilt dat wij voor u een bezwaarschrift opstellen.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.