Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Toekomstvoorzieningen

Februari 2023. Over dit onderwerp onder andere:

Tweede Kamer neemt Wet toekomst pensioenen aan

De Tweede Kamer heeft de Wet toekomst pensioenen op 22 december 2022 aangenomen. Dit wetsvoorstel beoogt dat jongere werknemers, ook die met flexibel werk, sneller en eerder een pensioenbedrag opbouwen. Ook moeten zij eerder kunnen meeprofiteren van gunstige beleggingsresultaten. Daardoor wordt hun pensioenpotje mogelijk groter. In de nieuwe wet zijn de regels soepeler en zijn pensioenen eerder te verhogen als de beleggingsresultaten goed zijn. Wel lopen de pensioendeelnemers meer risico door beleggingen. De wet regelt dat pensioenfondsen moeten zorgen voor een voor alle deelnemers zo eerlijk mogelijke overgang. Dat geldt vooral voor mensen in de leeftijd van 40 tot 50. Het hangt van de individuele pensioenfondsen af hoe zij de bestaande pot geld verdelen en hoeveel beleggingsrisico zij in de toekomst nemen.

Dga die niet achter zijn pensioen aangaat, geeft het nog niet prijs

Stel dat een dga een pensioen in eigen beheer (PEB) heeft. Vervolgens bereikt hij de leeftijd waarop hij recht heeft op de uitkeringen. Op dat moment keert de bv echter nog niet uit. Volgens de Belastingdienst is sprake van het prijsgeven van het PEB als de dga geen actie onderneemt om zijn pensioenuitkering te vorderen. Maar hof Den Bosch vindt dat het enkele stilzitten van de dga daarvoor onvoldoende is. De uitkeringen hoeven namelijk niet daadwerkelijk te hebben plaatsgevonden. Zij kunnen immers ook schuldig zijn gebleven. In de desbetreffende zaak voor het hof waren de uitkeringen door een conservatoir beslag achterwege gebleven. De dga heeft wel de bedoeling gehad om het pensioen in te laten gaan.

Let op!
Sinds 1 juli 2017 is het niet meer mogelijk om een pensioen in eigen beheer verder op te bouwen. Het aanhouden van zo’n pensioen is in beginsel wel mogelijk.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.