Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

De ondernemer en de DGA

Februari 2023. Over dit onderwerp onder andere:

Bv met alleen dga’s mag LH-aangifte vóór tijdvak doen

Bv’s met een of meer dga’s mogen onder voorwaarden aangifte loonheffingen doen voor aangiftetijdvakken die nog niet zijn begonnen. Deze voorwaarden zijn gepubliceerd in een handreiking van de Belastingdienst. In het desbetreffende bedrijf mogen alleen dga’s werken, eventueel met meewerkende echtgenoten en kinderen. Er mag geen ander personeel zijn. Bovendien mogen de dga’s en meewerkende echtgenoten en kinderen niet zijn verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Doet de bv aangifte over tijdvakken die nog niet zijn begonnen, dan kan zij de loonheffingen nog niet meteen betalen. Maar zij kan de bijbehorende betalingen wel van tevoren bij haar bank klaarzetten. Betalen is mogelijk vanaf de dag van het aangiftetijdvak. Een uitzondering geldt voor het eerste aangiftetijdvak van het jaar, dan is betalen pas mogelijk vanaf 1 februari. De Belastingdienst kan geen betalingen verwerken die eerder zijn gedaan.

Let op!
Als de bv een fout heeft gemaakt in de aangifte over een nog te beginnen tijdvak, moet zij de volledige aangifte opnieuw verzenden, maar dan met de juiste gegevens. Bovendien moet de bv een nieuwe aanmaakdatum in de aangifte vermelden.

Publicatie Milieulijst 2023 en Energielijst 2023

Zowel de Milieulijst 2023 als de Energielijst 2023 is gepubliceerd. Met ingang van 2023 is het budget voor de milieu-investeringsaftrek (MIA) structureel verhoogd met € 48 miljoen per jaar. Deze budgetintensivering is aanvullend op het verhoogde budget voor de MIA/willekeurige afschrijving (Vamil) met jaarlijks € 30 miljoen voor de periode 2022-2024 en de structurele verhoging van het budget voor de MIA/Vamil met € 30 miljoen per 2025. Het kabinet heeft besloten om het beschikbare budget voor de energie-investeringsaftrek (EIA) voor 2023 met € 100 miljoen te verhogen. De budgetten die in 2023 beschikbaar zijn voor de MIA, EIA en Vamil bedragen € 192 miljoen, respectievelijk € 249 miljoen en € 25 miljoen.

Winstaandeel voor 15-jarig kind mag niet zo hoog zijn

Ondernemers voor de inkomstenbelasting kunnen hun kinderen in de onderneming laten meewerken. In principe kan een kind dat in de hoedanigheid van mede-ondernemer doen. In dat geval heeft het recht op een aandeel van de winst. Maar dat winstaandeel moet wel zakelijk zijn. Rechtbank Gelderland oordeelt bijvoorbeeld dat een winstaandeel van € 12.000 niet zakelijk is als het kind vijftien jaar oud en leerplichtig is. Het is dan niet aannemelijk dat dit kind zestig uur per week werkt in de onderneming van zijn ouders.

Let op!
In tegenstelling tot veel inkomsten wordt de winst uit onderneming van een kind niet toegerekend aan zijn ouders, maar aan het kind zelf.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.