Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Auto

Februari 2023. Over dit onderwerp onder andere:

Subsidie Elektrische Personenauto Particulieren weer open

Onder voorwaarden is het mogelijk voor de aanschaf of private lease van een nieuwe elektrische auto € 2.950 subsidie aan te vragen. Voor een gebruikte auto is de subsidie € 2.000. Op de Autolijst Subsidie Elektrische Personenauto Particulieren (SEPP) staan merken en modellen van elektrische personenauto’s die mogelijk in aanmerking komen voor de subsidie. RVO controleert onder andere de geregistreerde catalogusprijs van de auto via het kentekenregister van de RDW. Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet de particulier een geldig woonadres in Nederland hebben. In de looptijd van de SEPP kan men één keer subsidie krijgen als aan de voorwaarden wordt voldaan.

Tip!
Daarnaast moeten de auto en de koopovereenkomst voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo moet de oorspronkelijke nieuwprijs (catalogusprijs) van de elektrische personenauto op de datum van eerste toelating minimaal € 12.000 en maximaal € 45.000 bedragen.

Schending verdedigingsbeginsel kost fiscus BPM-aanslag

In een zaak voor de Hoge Raad heeft een bv op aangifte BPM voldaan ter zake van de registratie van een gebruikte, vanuit Duitsland, overgebrachte personenauto. Voor de berekening van de verschuldigde BPM heeft zij een afschrijving van 54,09% gehanteerd. Maar de inspecteur gaat uiteindelijk op basis van op eigen initiatief ingewonnen inlichtingen uit van een afschrijving van 30,58%. Daarom legt hij de bv een naheffingsaanslag op. De bv bestrijdt deze aanslag en doet daarbij een beroep op het Unierechtelijke verdedigingsbeginsel. In dit geval heeft de inspecteur bij uitspraak op bezwaar de naheffingsaanslag verminderd. Dat betekent dat de aanslag te hoog was vastgesteld en dus in strijd is met het Unierecht. Doordat de bv voorafgaand aan het opleggen van de naheffingsaanslag niet is gehoord, is het verdedigingsbeginsel geschonden. De Hoge Raad vernietigt daarom de naheffingsaanslag.

Let op!
Hoewel de BPM-heffing niet plaatsvindt om een Unierechtelijke verplichting uit te voeren, kan het Unierecht toch van toepassing zijn. Namelijk als de Wet BPM heeft geleid tot een bezwarend besluit waarmee de grens is overschreden die de non-discriminatiebepaling aan de nationale bevoegdheid stelt.

Nieuw besluit over gebruik camera’s voor MRB-heffing

De minister van Financiën heeft een besluit gepubliceerd over het inzetten van camera’s bij het innen van de motorrijtuigenbelasting (MRB). De inspecteur maakt op grond van een wettelijke bepaling gebruik van technische hulpmiddelen. De fiscus maakt in 2023 gebruik van 446 camera’s. Voor het exacte aantal en de locaties van de camera’s verwijst de minister naar een lijst die integraal onderdeel uitmaakt van het cameraplan.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.