Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Eigen woning

Februari 2018. Over dit onderwerp onder andere:

Toelichting over vervallen tijdklemmen KEW

De Belastingdienst heeft bij wijze van toelichting een vraag- en antwoordbesluit gepubliceerd over het vervallen van de tijdklemmen voor de kapitaalverzekering eigen woning (KEW). Tot 1 januari 2013 moest men minstens vijftien jaar premies hebben betaald om een uitkeringsvrijstelling te kunnen benutten. Deze vrijstelling was hoger als minstens twintig jaar premies waren betaald. Sinds 1 april 2017 zijn deze tijdklemmen volledig komen te vervallen. In de periode van 1 januari 2013 tot en met 31 december 2016 golden de tijdklemmen niet in het geval van het verbreken van het fiscaal partnerschap. De tijdklemmen vervielen ook voor personen met een restschuld of die gebruik maken van schuldhulpverlening. Van 1 januari 2017 tot 1 april 217 vervallen de tijdsklemmen ook als men een eigen woning heeft vervreemd terwijl men direct naast deze schuld nog steeds of opnieuw een eigen woning heeft.

Let op!
Aan de uitkeringsvrijstelling zijn ook andere voorwaarden verbonden. Deze andere voorwaarden gelden in beginsel nog wel.

Geen restschuldregeling meer bij huidige verkopen

De restschuldregeling is destijds ingevoerd ter bestrijding van de crisis op de woningmarkt. Dankzij deze regeling kan de belastingplichtige die zijn eigen woning heeft verkocht onder voorwaarden de rente over zijn restschuld nog vijftien jaar aftrekken tegen het progressief tarief. De restschuldregeling geldt echter alleen als de eigen woning is verkocht in de periode van 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017. Wie nu zijn eigen woning nog onder water moet verkopen, kan dus niet de rente over het resterende deel van de schuld aftrekken.

Let op!
De overheid heeft al maatregelen ingevoerd waardoor de eigenwoningrente effectief gezien aftrekbaar is tegen maximaal 49,5%, dus lager dan het toptarief van 51,95%. Dit aftrekpercentage zal nog verder dalen. Er zijn zelfs plannen om geleidelijk aan te komen tot een aftrek tegen het basistarief.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.