Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Vennootschapsbelasting

Augustus 2019. Over dit onderwerp onder andere:

Af te waarderen vordering moet eerst oninbaar, dan zakelijk zijn

Als een schuldeiser een lening verstrekt aan een gelieerde partij zonder enige zekerheid te bedingen, is de kans groot dat de Belastingdienst deze lening bestempelt als onzakelijk. Een eventuele waardedaling is dan niet fiscaal aftrekbaar. Maar te veel zekerheid bedingen is ook niet goed. In dat geval kan de inspecteur namelijk stellen dat de vordering gewoon inbaar is. Ook dan komt de schuldeiser niet toe aan fiscale afwaardering.

Belastingdienst kan uitmelken van fiscaal lek bestrijden

Zo nu en dan blijkt de Nederlandse fiscale wetgeving een lek te bevatten. De wetgever moet in zo’n geval reparatiemaatregelen nemen. Maar zelfs voordat deze reparatiemaatregelen van kracht zijn, kan het uitmelken van zo’n lek problemen opleveren. Als namelijk B.V.’s een structuur opzetten die specifiek bedoeld is om optimaal fiscaal voordeel te behalen, is volgens Rechtbank Noord-Holland sprake van misbruik van recht.

Tip!
Ook in een situatie van misbruik van recht kan nog sprake zijn van een pleitbaar standpunt. In dat geval kan de inspecteur de belanghebbende geen boete opleggen, zelfs niet als de rechter hem in het gelijk stelt.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.