Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

De ondernemer en de DGA

Augustus 2019. Over dit onderwerp onder andere:

Werkzaamheden bepalen jaar van heffing

Het komt in de praktijk voor dat dga’s voor hun B.V.’s werkzaamheden verrichten, die de Belastingdienst bestempelt als overige werkzaamheden. Soms krijgt de dga pas later een nabetaling voor de verrichte werkzaamheden. In dat geval komt de vraag op aan welk jaar men de vergoeding fiscaal moet toerekenen. Het jaar waarin de dga de desbetreffende werkzaamheden heeft verricht of het jaar van de nabetaling? Hof Den Haag heeft geoordeeld dat men de nabetaling moet toerekenen aan het jaar waarin de werkzaamheden plaatsvonden, waarop de vergoeding betrekking heeft.

Onverplichte agiostorting blijft in box 3 van dga

Wilt u een B.V. oprichten en kort vóór de jaarwisseling een bedrag overboeken op de derdenrekening van de notaris zodat hij dit bedrag als agio in uw B.V. kan storten? En denkt u dat u zo ook wat box 3-heffing bespaart? Dat is nog maar de vraag. De Hoge Raad heeft namelijk geoordeeld in een zaak waarin dit speelde, dat het overgeboekte bedrag het vermogen van de aandeelhouder niet had verlaten. Het probleem voor de desbetreffende aandeelhouder was dat hij geen afdwingbare verplichting was aangegaan om een agiostorting te doen. Daardoor bleef hij rechthebbende met betrekking tot dit bedrag.

Tip!
Stel tijdig een schriftelijke overeenkomst op waarin u uzelf verplicht om agiokapitaal te storten. In dat geval verlaat het bedrag dat u overboekt naar de derdenrekening van de notaris uw vermogen en bespaart u uzelf in principe wat box 3-belasting.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.