Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Eigen woning

April 2021. Over dit onderwerp onder andere:

Starter moet woning binnen maand gebruiken

Per 1 januari 2021 is de aankoop van een woning door kopers tussen de 18 en 35 jaar vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Zij mogen deze startersvrijstelling echter maar één keer toepassen. Vanaf 1 april 2021 zal bovendien de aanvullende voorwaarde gelden dat de totale waarde van de woning niet uitkomt boven de € 400.000. De Belastingdienst verwacht dat sommige kopers de transactie naar voren willen halen. Daarmee lijken zij te voorkomen dat zij toch 2% overdrachtsbelasting moeten betalen. Inmiddels heeft de Belastingdienst verklaart dat de startersvrijstelling ook geldt als de koper vóór 1 april de woning van meer dan € 400.000 aanschaft en uiterlijk een maand later zelf als hoofdverblijf gaat gebruiken. Blijft de verkoper langer dan een maand in de woning wonen, dan geeft de inspecteur geen zekerheid vooraf gegeven over de fiscale gevolgen.

Let op!
De wetgever heeft ook al rekening gehouden met de mogelijkheid dat kopers een woning in delen kopen. Bij de aankoop van een ander deel binnen twaalf maanden na de aankoop van het eerste deel moet men de vrijgestelde waarde van de eerste aankoop optellen bij de waarde van de latere aankopen.

Ondanks ingeschreven kind is uitzendregeling mogelijk

Als een werknemer met zijn gezin wordt uitgezonden naar het buitenland, is zijn woning volgens de hoofdregel geen eigen woning meer. Daardoor heeft de uitgezonden werknemer geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. De wet kent echter de zogeheten uitzendregeling. Door deze regeling blijft de woning in Nederland als eigen woning kwalificeren. Een belangrijke voorwaarde voor de uitzendregeling is dat de uitgezonden werknemer de Nederlandse woning niet ter beschikking stelt aan derden. Rechtbank Zeeland-West-Brabant maakt duidelijk dat kinderen die samen met hun ouders de woning betrekken, geen derden zijn. Het komt voor dat de ouders vervolgens terugkeren naar het werkland terwijl het kind in een huurwoning gaat wonen. Ook in dat geval is geen sprake van een terbeschikkingstelling aan derde. Zelfs niet als het kind ingeschreven blijft staan op het adres van het ouderlijk huis. Deze inschrijving is immers slechts een formele kwestie.

Overheid verlengt betaalpauze hypotheekrente

Normaal gesproken moet de eigenaar van een eigen woning op zijn minst een annuïtair aflossen als hij zijn hypotheekrente wil aftrekken. Tijdens de coronacrisis kan het lastig zijn om de annuïteit de kunnen betalen. Sommige banken komen daarom met hun schuldenaren een betalingspauze overeen. Zonder nadere goedkeuring zou zo’n betalingspauze het recht op hypotheekrenteaftrek in gevaar brengen. Dankzij een goedkeuringsbesluit, dat inmiddels is geactualiseerd, blijft de hypotheekrenteaftrek onder voorwaarden in stand. Ten eerste moet de belastingplichtige in de periode van 12 maart 2020 tot en met 30 juni 2021 (was 31 maart 2021) bij de bank (of een andere geldverstrekker) hebben gemeld dat hij (dreigende) betalingsproblemen heeft door de coronacrisis. Vervolgens moeten de partijen als gevolg hiervan een betaalpauze zijn overeengekomen. Deze betalingspauze mag uiterlijk 1 juli 2021 (was eerst 1 april 2021) ingaan en maximaal twaalf maanden duren. De bank moet deze betalingspauze schriftelijk bevestigen.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.