Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

BTW

April 2019. Over dit onderwerp onder andere:

Nieuwe kleineondernemersregeling in 2020

In 2020 zal de kleineondernemersregeling (KOR) een flinke verandering ondergaan. Om voor deze nieuwe regeling in aanmerking te komen, mag de omzet hoogstens € 20.000 per kalenderjaar bedragen. Als de ondernemer kiest voor deze regeling, brengt hij geen btw meer in rekening bij zijn klanten. De ondernemer doet evenmin btw-aangifte, al moet hij nog steeds de omzet bijhouden in de administratie. Tegenover deze voordelen staat dat de ondernemer de voorbelasting niet meer kan aftrekken of terugvragen. Als de ondernemer direct (vanaf 1 januari 2020) wil deelnemen, moet hij zich vóór 20 november 2019 aanmelden bij de Belastingdienst. Vanaf het tijdstip dat de ondernemer deelneemt aan de nieuwe regeling, geldt de nieuwe regeling voor minimaal drie jaar.

Tip!
Alleen natuurlijke personen kunnen gebruikmaken van de huidige KOR. Maar de nieuwe regeling staat ook open voor rechtspersonen zoals stichtingen, verenigingen en B.V.’s.

Onwetende ondernemer mag onterechte btw-teruggaaf toch houden

Stel een ondernemer heeft geen fiscale kennis en vult in zijn aangifte omzetbelasting in dat hij recht heeft op een btw-teruggaaf. De fiscus verleent hem deze teruggaaf van btw, hoewel uit de aangifte duidelijk blijkt dat de ondernemer daar geen recht op heeft. De Belastingdienst maakt nog wel een voorbehoud voor naheffing na controle. Hof Den Haag heeft geoordeeld dat in zo’n situatie de Belastingdienst bij de btw-ondernemer het vertrouwen opwekt dat een bewust standpunt is ingenomen. Daardoor kan de inspecteur de teruggaaf niet naheffen.

Zonnepanelenhouder mag kiezen tussen wet en forfait

Wie zonnepanelen op het dak van zijn eigen woning laat plaatsen om daarmee stroom op te wekken en te leveren aan een energiebedrijf, is ondernemer voor de btw. De paneleneigenaar kan daarom de btw over de investering in de zonnepanelen aftrekken als voorbelasting. Daartegenover staat dat hij over de geleverde stroom btw moet berekenen. Eventueel mag hij daarbij werken met een forfait uit een besluit van de staatssecretaris van Financiën. In dat geval brengt de zonnepaneelhouder geen btw in rekening aan het energiebedrijf. Als de zonnepanelen pas aan het einde van het jaar zijn geïnstalleerd, kan het echter voordeliger zijn om de wettelijke methode te hanteren. De af te dragen btw zal dan vaak lager zijn dan het forfait. Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft geoordeeld dat ondernemers altijd vrij zijn in deze keuze. Ook als zij kiezen voor saldering. Dat wil zeggen dat zij de geleverde energie salderen met de zelf verbruikte energie. In deze situatie moet men volgens de rechtbank de btw over het eigen gebruik van de zonnepanelen tijdsevenredig berekenen over de kosten die zijn gemaakt voor de verwerving van de zonnepanelen.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.