Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Auto

April 2019. Over dit onderwerp onder andere:

Auto met inbraakschade telt toch als nieuw

Als iemand inbreekt in een nieuwe auto, die naderhand in Nederland wordt ingevoerd, leidt de inbraakschade niet tot een lagere bpm-heffing. Zowel de Belastingdienst als Hof Den Bosch merken inbraakschade aan als een andere categorie van schade dan gebruiksschade. Wil de kentekenhouder van een auto met inbraakschade een lagere bpm-grondslag aannemelijk maken, dan kan hij beter met een hoge kilometerstand aankomen.

Kostenoverzicht bewijst zakelijk gebruik bedrijfsauto niet

Als de werkgever geen bijtelling vanwege privégebruik van auto van de zaak toepast omdat de werknemer een verklaring geen privégebruik auto heeft overlegd, kan de inspecteur controleren of de verklaring terecht is afgegeven. Bij zo’n controle moet de werknemer aannemelijk maken dat hij niet meer dan 500 privékilometers heeft gereden met de auto van de zaak. De werknemer kan dit bewijs leveren met een sluitende rittenregistratie. Andere bewijzen zijn ook toegestaan. Het is dan echter nog maar de vraag of de fiscus dit bewijs accepteert. Uit rechtspraak blijkt dat een werknemer niet kan volstaan met het overhandigen van afschriften van facturen van een garage- of autobandenbedrijf of een grootboekoverzicht van de autokosten. Zulke overzichten zullen immers geen gegevens over aard van de afzonderlijke ritten bevatten.

Let op!
Als de bijtelling vanwege het privégebruik van de auto als gevolg van een vergrijp van de werknemer ten onrechte achterwege blijft, riskeert de werknemer een vergrijpboete. Deze vergrijpboete bedraagt in beginsel 40% van de nageheven belasting bij grove schuld en 80% bij opzet.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.