Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Vennootschapsbelasting

April 2018. Over dit onderwerp onder andere:

Grote wijziging in fiscale eenheid op komst

Het Hof van Justitie heeft geoordeeld dat een Nederlandse renteaftrekbeperking op bepaalde punten in strijd is met het Europees recht. In de onderliggende zaak had een Nederlandse B.V. een bedrag geleend van een Zweedse concernvennootschap in verband met een kapitaalstorting in een Italiaanse dochtervennootschap. De inspecteur stelde dat in dit geval de zogeheten antiwinstdrainagemaatregel van toepassing was. De rentebetaling van de B.V. aan de Zweedse vennootschap zou dan onder een aftrekbeperking vallen. Deze renteaftrekbeperking zou niet aan de orde zijn geweest als de B.V. en de Zweedse vennootschap tot dezelfde fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting (FE Vpb) hadden behoord. De huidige Nederlandse wetgeving staat echter geen FE Vpb toe tussen Nederlandse en buitenlandse vennootschappen. Het Hof ziet hierin een schending van de vrijheid van vestiging. Op grond van dit arrest kunnen B.V.’s profiteren van de per-element-benadering. Simpelweg gezegd betekent dit dat zij een beroep kunnen doen op de voordelen van de FE Vpb zonder de nadelen te accepteren.

Let op!
De staatssecretaris van Financiën had al rekening gehouden met de uitkomst van deze procedure. Hij heeft daarom aangekondigd reparatiemaatregelen op te stellen die tot 25 oktober 2017 zullen terugwerken. Deze maatregelen zullen een ingrijpende versobering van het regime van de fiscale eenheid inhouden.

Ook 7%- innovatieboxheffing over activa onder overgangsrecht

Toen het effectieve vennootschapsbelastingtarief binnen de innovatiebox op 1 januari 2018 werd verhoogd van 5% naar 7%, heeft de wetgever een fout gemaakt. Voordelen uit immateriële vaste activa die onder het overgangsrecht vallen, zijn namelijk ook belast tegen een effectief tarief van 5% als zij vanaf 1 januari 2018 zijn behaald. De staatssecretaris van Financiën heeft deze omissie opgemerkt. Hij wil het budgettair verlies beperken door het verschil in effectief tarief met terugwerkende kracht op te heffen. Hierdoor zal het effectieve tarief van 7% per 1 maart 2018 ook gelden voor de voordelen uit immateriële activa die onder het overgangsrecht vallen.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.