Facebook pagina Acta SynergiaTwitter pagina Acta SynergiaLinkedIn pagina Acta Synergia

Slide background

Bekijk hier het fragment over Acta Synergia in het RTL-Z programma "De Barometer".

Acta Synergia

Familievermogensrecht

April 2018. Over dit onderwerp onder andere:

Kabinet wil opstellen huwelijkse voorwaarden versimpelen

Het kabinet wil een wet opstellen die het makkelijker en goedkoper maakt om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Als deze wet wordt ingevoerd, kunnen mensen die in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen, volstaan met een verklaring bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Zij hoeven dus niet langer naar de notaris voor huwelijkse voorwaarden. De verklaring zal tot uiterlijk één werkdag voor het huwelijk in te dienen zijn bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar men wil trouwen. Dit kan zowel digitaal als op papier. Verder moet van het kabinet een modelverklaring komen voor mensen die in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen.

Let op!
Sinds 1 januari 2018 trouwen mensen automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen. Zij delen daardoor niet meer alle bezittingen en schulden die zij voor en tijdens hun huwelijk verkrijgen. Huwelijkspartners die daarvan willen afwijken en wel alles met elkaar willen delen, moeten nu naar de notaris om dat in huwelijkse voorwaarden te laten vastleggen.

Inspecteur moet vernietiging schenking vanwege dwaling accepteren

Het is mogelijk dat de partijen bij een schenking tot de conclusie komen dat de schenking te veel schenkbelasting heeft gekost. De partijen kunnen dan overeenkomen dat deze rechtshandeling moet worden vernietigd met een beroep op dwaling. Zolang zij daadwerkelijk uitvoering geven aan deze vernietiging, moet de fiscus dit van Rechtbank Gelderland accepteren. Zo waren een man en zijn oudtante in een zaak voor deze rechtbank het volgende overeengekomen. De man nam de woning van zijn oudtante over voor de werkelijke waarde. Kort daarop schonk zij hem een bedrag van € 100.000. Deze uitvoering leidde echter tot een aanslag schenkbelasting die meer dan twee keer zo hoog was als verwacht. De man en zijn oudtante stelden dat zij de zaken nooit zo hadden aangepakt als zij hadden geweten dat dit zou leiden tot zo veel schenkbelasting. Met een beroep op dwaling vernietigden zij de schenking. In plaats daarvan leende de oudtante haar achterneef een bedrag van € 100.000, dat zij hem later fiscaal gunstig kon kwijtschelden. De inspecteur was het niet eens met deze gang van zaken, maar de rechtbank wel. De rechter vernietigde daarom de opgelegde aanslag schenkbelasting.

Voor fictieve verkrijging is moment van overlijden niet van belang

Een waardestijging van aandelen als gevolg van het overlijden van een erflater kan onder voorwaarden een fictieve verkrijging zijn voor de erfbelasting. Ook als al eerder was bekend dat de erflater nog maar kort te leven had. Zo kreeg in een zaak voor Hof Den Haag een vrouw in mei 2015 te horen dat zij nog maar een paar maanden te leven had. Zij had een lijfrentevoorziening bij een B.V. waarin haar dochter aandelen hield. De corresponderende verplichting voor de B.V. kwam te vervallen toen de moeder in juli 2015 overleed. De dochter stelde dat de waardestijging van haar aandelen in de B.V. al had plaatsgevonden toen bekend was dat haar moeder ongeneeslijk ziek was. Maar het hof constateert dat een concreet en voldoende sterk causaal verband bestaat tussen het overlijden van de erflater en de waardestijging van de aandelen. De waardestijging van de aandelen vormt inderdaad een erfrechtelijke verkrijging.

Academy

Eigenaar of medewerker van een accountants- of administratiekantoor?
Maak dan kennis met onze actualiteitensessies en/of intervisiebijeenkomsten.